Dinosauriërs
deel 5

 
   
Wie was de bloeddorstige dinosaurus
De naam Allosaurus is afgeleid van 2 Griekse woorden en betekent ‘andere hagedis’. Het is een op zich te zachtzinnige naam voor het felle dier. Het was namelijk een reusachtige vleesetende dinosauriër die andere dinosauriërs at en leefde in de Juraperiode. Van de punt van de staart tot de voorkant van zijn kop was hij meer dan 10 meter lang. De Allosaurus had sterke achterpoten waar hij op liep en die achterpoten hadden klauwachtige tenen, net als de vogels, maar ook de kleine voorpootjes hadden stevige klauwen, die werden gebruikt om in het vlees te haken. De kop was groot en hij had kaken als een krokodil en de tanden waren net scherpe messen. Er bestonden planten etende dinosauriërs die veel groter waren dan de Allosaurus, maar deze konden niet winnen in een gevecht met hem. Hij was veel vlugger dan de viervoetige ‘reuzen’ en hield z’n evenwicht door de lange staart.

Wat betekent het woord Brontosaurus
Brontosaurus betekent ‘donder hagedis’ en het dier leefde in de Juraperiode. Skeletten van de Brontosaurus heeft men gevonden in Noord-Amerika. Het dier bleek 21 meter lang geweest te zijn en hij had een lange staart die in een punt uitliep. De poten, die het reusachtige lichaam droegen, leken wel boomstronken en de nek was haast net zolang als de staart. Het vreemdste is de kop, die niet veel dikker is dan de nek en de mond die dit grote dier moest voeden, was heel klein. Hij bezat ongeveer 24 kleine kegelvormige tanden en het zal waarschijnlijk de hele dag door hebben moeten eten om in leven te blijven.

Hoe zwaar was de Brontosaurus
Hoewel de Brontosaurus op het land al etend door bracht, was hij waarschijnlijk nooit ver van het water, want hij moet wel een groot deel van z’n leven daarin door hebben gebracht, want zijn zware lichaam van wel zo’n ongeveer 27000kg kon daarin drijven. Hij woog net zo zwaar als zeven grote olifanten en hij kon best ver gaan in het water en toch zijn kop boven het water houden en blijven eten.

Welke dinosauriër was de zwaarste
De naam Brachiosaurus is afgeleid van de Griekse woorden: arm en hagedis. De voorpoten (armen) van deze soort waren zeer groot. De Brachiosaurus was de grootste en zwaarste dinosauriër, zijn kop zou boven een huis met 3 verdiepingen hebben uitgestoken. De meeste dinosauriërs hadden langere achterpoten dan voorpoten, maar bij deze soort was het andersom en zijn lange nek stak recht omhoog. Deze soort woog ongeveer 45000kg, dus veel te zwaar om op het land te lopen en daarom bracht hij zijn leven door in het water en kon ook op deze manier z’n vijanden ontlopen.

Hoe kon de Brachiosaurus onder water blijven
De Brachiosaurus kon in diep water lopen met z’n kop boven water en op de kop bevond zich een ‘koepeltje’ met 2 neusgaten. De Brachiosaurus kon hierdoor verborgen blijven in het water, terwijl alleen het ‘koepeltje’ boven het water uitstak. Er waren genoeg planten om op te eten, want verder was er ook niet te veel te doen voor dit dier, want hij kon niet zwemmen.

      De Argentinosaurus