DinosauriŽrs
deel 8

 
   

Welke dinosauriŽr heeft men het eerste ontdekt
De Iguanodon is het 1e reptiel dat men beschreven heeft, het woord ĎdinosauriŽrí was toen niet eens bekend. In een steengroeve in Engeland vond men enkele tanden en een paar grote botten, maar ze konden niet achterhalen van welk dier het was, uiteindelijk werd dit dier, wat miljoenen jaren had geleefd, Iguanodon genoemd. Deze dinosauriŽr heeft zijn naam te danken aan een vergissing, want de 1e geleerde die de tanden van dit dier vond, vond dat ze leken op de tanden van een Iguana, een soort hedendaagse hagedis. Men noemde daarom het dier Iguanodon, dit betekent Ďiguana-hagedisí en Ďtandí en het leefde in de Krijtperiode.

Welke dinosauriŽr is het laatst op aarde verschenen
De naam betekent Ďdriehorengezichtíen het leefde in de Krijtperiode. Oude driehorens waren de laatste van de gehorende dinosauriŽrs en ze waren tevens de grootste. De Triceratops (foto rechts) was 9 meter lang en een machtige vechtersbaas en hij at planten. Hij had 3 scherpe horens en een benig schild dat zijn kop, de nek en schouders beschermde.

Waren sommige dinosauriŽrs vechtlustig
De Triceratops viel zijn vijanden waarschijnlijk op dezelfde wijze aan als de neushoorns van nu dit doen. Zijn nekspieren waren zeer sterk en hij had een grote kracht met zín zijn grote lichaam en zware poten.

De beroemdste dinosauriŽr, de Tyrannosaurusrex (foto links) is de felle koning van de vleeseters en naam betekent Ďkoning van de tiranhagedissení. Een tiran is een wrede heerser en dit dier leefde in de Krijtperiode. De Tyrannosaurus rex was ťťn van de laatste grote vleesetende dinosauriŽrs en was ongeveer gebouwd als de 1e kleine dinosauriŽrs, hij lijkt bijvoorbeeld veel op de Allosaurus.

Hadden de vleeseters grote tanden
De Tyrannosaurus rex was veel groter en veel gevaarlijker, zín kop was zeer groot, maar vooral zijn kaken waren reusachtig en als hij zijn bek opende, werden vele scherpe tanden zichtbaar. Enkele van deze tanden waren 15 cm lang, deze soort zelf was ongeveer 14 meter lang en als hij op zín achterpoten ging staan, was hij bijna 6 meter hoog. Zijn kleine voorpoten waren te klein om bij de kop te komen, maar hij had deze niet nodig, want zijn verschrikkelijke kaken en grote klauwen aan de achterpoten waren voldoende voor de aanval op de andere dinosauriŽrs. Alleen de scherpe tanden kunnen niet door het pantser van een Ankylosaurus bijten.


De Gorgosaurus

De Dromaeosaurus

De Parasaurus

De Struthiomimus