Eprave

 

 

 
Als een rivier verstoppertje speelt .....

Aan de voet van het oude Ardense massief, op enkele kilometer van de beroemde grot van Han, schuilt het rustige dorpje Eprave in de vallei van de Lomme, die als een zilveren lint doorheen de weiden slingert. De Lomme, die net als haar woelige bijrivier, de Wamme, op het hoogplateau ontspringt, stroomt hier door de brede kalkstrook die de overgang vormt tussen de Ardennen en de Famenne. De ontmoeting tussen water en kalksteen leidde tot zonderlinge verschijnselen die de specialisten als karstverschijnselen bestempelen. Die eigenaardige naam is ontleend aan een streek in JoegosloviŽ : de Karst, een massief van Istria, dat geldt als het klassieke voorbeeld van het reliŽf in een kalkstreek. Zoals op andere plaatsen zijn deze bijzondere vormen van verwering in verband te brengen met het langzaam oplossen van het gesteente in water dat koolzuurgas uit de lucht opnam.
Vanaf Rochefort dringt de Lomme in de barsten van de kalk door, zozeer zelfs dat in droge perioden de rivier aan de oppervlakte niet meer dan een beekje vormt. Verder stroomafwaarts lijkt de vallei geklemd te zitten tussen steile wanden die worden beheerst door de bossen van Noulaiti en Wťrimont. Nog verder, vlak na een brede bocht van de rivier, rijst in het midden van een brede vlakte de 'Rond Tienne', een eigenaardige heuvel in de vorm van een suikerbrood, die overhelt boven een oude bedding van de Lomme. Lange tijd bespoelde de rivier de voet van de heuvel en beschreef er een sierlijke meander. Beetje bij beetje sleet de erosie de lus verder uit tot een volledige cirkel waarna de rivier terug rechtdoor kon stromen en de meander droog kwam te liggen.
Die beboste bult temidden een verlaten vallei is absoluut een bezoekje waard. Probeer eens de heldere, zuivere bron te vinden die op de noordelijke helling ontspringt : het is ongetwijfeld een stukje van de ondergrondse Lomme dat hier even opduikt. Vanaf deze uitkijkpost heeft men een goed uitzicht op de rots van Eprave, een ware muur van kalk die vreemd uitsteekt boven het landschap. Plaatselijk heet hij 'Tienne del Roche' en zijn top ligt 45 meter hoger dan de rivier.
Vanaf de linkeroever van de Lomme kronkelt een pad door de bossen dat leidt naar een hol in de flank van de heuvel. Daar, twintig meter boven de rivier, duikt een brede gang naar de diepten der aarde : de grot van Eprave. Nog een oude doorgang van de Lomme. Vanaf dit hol voeren enkele treden naar een natuurlijke schuilplaats onder de rotsen. Onder deze natuurlijke boog klatert uit de diepte van de rots een woelige stroom water op, die het lage debiet van de rivier opeens doet aanzwellen. Waar dat water vandaan komt ? U raadt het al : uit de ondergrondse vloed van de Lomme en de Wamme, die mysterieuze wateren die door de rots werden verzwolgen.
Is de streek van Eprave vooral bekend voor haal opvallende natuurverschijnselen, ze bewaart ook nog sporen van een ver verleden. In de prehistorie is het bos van Wťrimont bewoond geweest en opgravingen bij de Trou de l'Ambre hebben talrijke graven blootgelegd en ook een kostbaar halssnoer van amberkralen, waarnaar de plek dan werd genoemd.
De vallei van de Lomme is een aanschouwelijke les in aardrijkskunde en geschiedenis. Wandelaars die niet opzien tegen lange tochten over berg en dal, kunnen hier hun hartje ophalen.

 

 Bezoek ook onze natuurbase >>