ESA

 
   
The Automated Transfer VehicleESA (afk. van: European Space Agency), in 1975 tot stand gekomen bundeling van de vml. ruimtevaartorganisaties ESRO (afk. van European Space Research Organization) en ELDO (afk. van European Launcher Development Organization), gevestigd te Parijs. Twaalf Europese landen (w.o. Nederland, BelgiŽ, Frankrijk, Groot-BrittanniŽ en Duitsland) coŲrdineren hierin hun onderzoeksactiviteiten.

De projecten van de ESA betreffen:
1. wetenschappelijke satellieten, met verplichte deelneming van de lidstaten;
2. toepassings- of applicatiesatellieten, met facultatieve deelneming;
3. lanceerraketten, met facultatieve deelneming;
4. het ruimtestation Alpha, in samenwerking met o.a. de NASA en de Russische ruimtevaartorganisatie, voor zowel wetenschappelijk als toegepast ruimteonderzoek, met facultatieve deelneming;
5. algemene speurwerkprojecten met verplichte deelneming.

De organisatie van ESA bestaat uit het hoofdkantoor bij Parijs, het technische centrum ESTEC (European Space Research and Technology Centre) in Noordwijk, waar apparatuur gebouwd en getest wordt, het vluchtleidingscentrum ESOC (European Space Operations Centre) in Darmstadt, het documentatiecentrum in Frascati (ItaliŽ) en het lanceerterrein voor sondeerraketten in Kiruna (Zweden). Voor de lanceringen van de Europese draagraket Ariane wordt de Franse basis in Kourou (Fr. Guyana) gebruikt.