Fruit tegen beroerten

 
   
Rotterdam (NL) - Vitamine C beschermt rokers tegen hersenbloedingen, blijkt uit een studie in Rotterdam.

Wie veel vitamine C binnenkrijgt, loopt dertig procent minder kans op een beroerte. De kans is bij rokers zelfs zeventig procent lager. Ook vitamine E beschermt rokers tegen een hersenbloeding. 
Beide vitaminen zijn anti-oxidanten, die de schade door vrije radicalen beperken. Rokers hebben een verhoogde behoefte aan anti-oxidanten. Vitamine C zit met name in groente en fruit, E komt voor in plantaardige olin en vetten zoals margarine en pindakaas. 
Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voerde de studie uit. Het betrof een lopend onderzoek onder 5200 Rotterdammers van vijfenvijftig jaar en ouder. In deze groep kregen in 6,4 jaar tijd 253 mensen een beroerte. 
De deelnemers vulden op lijsten in welke voedingsproducten ze minstens twee keer per maand eten en spraken met een ditist. De groep met een hoge inname zit op meer dan 133 milligram vitamine C per dag, de groep met een lage inname op minder dan 95 mg. Overigens adviseert TNO Voeding een dagelijkse inname van 60 mg, evenveel als in n sinaasappel zit. Met een enigszins normaal voedingspatroon is het geen probleem om voldoende binnen te krijgen. 
De onderzoekers vonden geen gunstig effect van vitaminepillen. Dat is niet per se omdat die niet nuttig zouden zijn, maar het gebruik van vitaminepillen is meestal kortdurend, terwijl eetgewoonten en -voorkeuren steeds hetzelfde blijven.