De komeet Halley

 
   
Halley is de komeet die in 1531 was verschenen en waarvan Edmund Halley (zie foto) ontdekte dat deze dezelfde was als de komeet van 1607 en die van 1682, en waarvan hij voorspelde dat zij zou terugkeren in 1758. Inderdaad verscheen in dat jaar de komeet opnieuw en sedert die tijd heeft men haar regelmatig om de ca. 76 jaar teruggezien. Ook veel vroeger is de komeet periodiek waargenomen. De oudste bekende waarneming is die van 240 v.C. in China.
De komeet verscheen laatstelijk in maart 1986 en was toen onderwerp van onderzoek door vijf ruimtesondes. De Japanse sondes (Suisei en Sakigake) passeerden de komeet op een afstand van 7 miljoen resp. 151.000 km, twee Russische sondes (Vega-1 en 2) op 8890 resp. 8030 km en de Europese Giotto op 605 km. De Giotto-opnamen lieten zien dat de komeet inderdaad een vaste kern heeft, wat wel was aangenomen maar nog nooit was gezien. Het oppervlak van de kern is verder vrij ruw, met hoogteverschillen van enkele honderden meters en hellingen tot 15%.
De kern mat 14 7, 5 7,5 km. In de coma rond de kern werden gassnelheden van ongeveer 1 km/s gemeten. Naast waterdamp (dat voor 80% voorkwam) bleek kooldioxide het meest voorkomende moedermolecuul te zijn (waaruit ionen worden gevormd). Verder werd er een opvallend hoge concentratie C+-ionen gemeten, wat wijst op een bron van atomaire koolstof op de kern of in de binnenste coma.