Heliconiidae

 
   
 

 

De vlinders die behoren tot de familie van de Heliconiidae of passiebloem-vlinders komen op enkele uitzonderingen na alleen voor in Zuid- en Midden-Amerika. De uitzonderingen vliegen rond in de zuidelijke delen van de Verenigde Staten. De vlinders zijn onmiddellijk te herkennen aan hun lange smalle vleugels en hun lange antennes. De vleugelspanwijdte varieert van ongeveer zes tot tien cm. De vleugels zijn in de regel zeer kleurrijk : felrood, geel en zwart, soms afgewisseld met blauw, wit en geel. Het zijn vlinders die zeker opvallen. Ze hebben in hun lichaam veel stoffen die maken dat ze oneetbaar zijn voor insecteneters. De felle kleuren geven hun belagers als het ware die boodschap mee. Hun manier van vliegen is daar ook op aangepast. Het zijn gewoonlijk trage vliegers, die zich ogenschijnlijk nergens iets van aantrekken. Ze vertrouwen erop dat hun kleuren voldoende waarschuwing vormen voor vogels en andere gevaarlijke rovers. Een bijzondere eigenschap van deze vlinders is dat ze zich tegen de avond verzamelen op gemeenschappelijke slaapplaatsen.
Met grote aantallen vlinders hangen ze bij elkaar in de bomen om de nacht door te brengen. De vlinder die tijdens de morgen als eerste wakker is, vliegt de groep slaapkoppen langs om ze te wekken. Passiebloemvlinders danken hun naam aan het feit dat de vrouwtjes hun eieren vrijwel uitsluitend leggen op bladeren van de passifloraplant. Die planten bevatten gifstoffen om vraat door planteneters tegen te gaan.
Passiebloemvlinders worden heel wat ouder dan de twee tot drie weken die de meeste andere vlindersoorten halen. Dat danken ze vooral aan het feit dat ze eiwitten kunnen opnemen. De mannetjes bevruchten niet alleen de vrouwtjes, maar dragen ook hoeveelheden eiwitten aan haar over. Zo staat het vrouwtje niet alleen voor de zware taak van het vormen van eieren.
De stekelige poppen hangen aan plantenstengels. Ze zijn prachtig gecamoufleerd. Ze lijken meer op een zaad of een vrucht of op een dor blad dan op een insect. Het poppenstadium duurt meestal niet lang. Na zo'n tien dagen kruipt er al weer een kleurige passiebloemvlinder tevoorschijn.