Hemaris fuciformis

 
   
 

 

 

De glasvleugelpijlstaart komt voor in grote delen van Europa. Hij vliegt in open plekken in het bos en langs bosranden. Op de kamperfoelie en de sneeuwbes legt deze pijlstaart de eieren. Als de rupsen volgroeid zijn verpoppen ze in een losmazige cocon, die tussen de dorre bladeren in de strooisellaag wordt gesponnen. De glasvleugelpijlstaart overwinter als pop. Direct nadat hij uit de pop gekropen is zijn de vleugels nog volledig bezet met schubjes. Tijdens de eerste vlucht verliest de vlinder het grootste deel van die schubjes. Doorzichtige vleugels met alleen schubjes langs de vleugelranden zijn dan het resultaat. De vlinder vliegt voornamelijk overdag en zoekt bloemen van rododendron en van vlinderstruik.