ISS

 
   
Expedition 10 Commander Leroy ChiaoAlpha of International Space Station (afk.: ISS), een ruimtestation dat vanaf 1998 in delen geassembleerd zal worden. Het ruimtestation is gebaseerd op de plannen die in resp. de Russische Federatie en de Verenigde Staten ontwikkeld waren voor de opvolger van het Russische ruimtestation Mir en voor het nieuw ontworpen Amerikaanse ruimtestation Freedom. In mindere mate dragen ook Europa (ESA), Japan en Canada bij.
Het ruimtestation zal een cirkelvormige baan krijgen op een hoogte van 444 km. Er zullen permanent zes mensen aan boord zijn. Het station zal bemand blijven tot 2017.
Russen en Amerikanen zullen in de voorbereidingsfase negen gemeenschappelijke vluchten uitvoeren. In totaal zullen meer dan veertig lanceringen nodig zijn om alle bouwstenen voor Alpha in de ruimte te brengen. Het station zal voor 75% bestaan uit het ruimtestation Freedom (een enorme spant als ruggengraat van het station, zonnepanelen, woonmodule, laboratoriummodule, enz.). De Russen leveren o.a. een gecombineerde woon- en laboratoriummodule, een energiemodule en twee Sojoezruimteschepen. De bevoorrading zal gebeuren met Russische Progressruimtevaartuigen. De ESA levert o.a. een laboratoriummodule, Japan o.a. een experimenteermodule.