Jongens en Meisjes

 

Liefde en seksualiteit klik hier

 
Seks is niet alleen iets wat we doen, maar ook wat we zijn. We zijn al een jongen of meisje voordat we geboren worden. Als we ter wereld komen is het eerste wat ze van ons zeggen: 'Het is een jongen' of 'Het is een meisje' Dit is onze sekse; Ze zien het aan onze geslachtsorganen. Niet altijd, natuurlijk. Alles in de wereld heeft uitzonderingen. Ongeveer 1 op de 100 baby's is niet duidelijk een jongen of een meisje. De geslachtsorganen zijn niet volledig ontwikkeld of ze zijn beide in aanleg aanwezig. Het gebeurt ook wel eens dat een baby het meest op een jongen lijkt, maar er na jaren achterkomt dat ze een meisje is. Zulke kinderen maken meestal een moeilijke tijd door.

De verschillen tussen jongens en meisjes zijn zowel inwendig als uitwendig.
Inwendig maken de geslachtsorganen van jongens en meisjes verschillende hormonen Die hormonen maken dat jongens en meisjes er anders uitzien en zich anders gedragen, zelfs als ze nog klein zijn. Bij het bereiken van de puberteit worden de verschillen erg duidelijk. De meeste volwassen mensen zijn in hun gedrag voornamelijk man of vrouw. Iedereen maakt trouwens ook een aantal van de hormonen van het andere geslacht.
Jongens en meisjes krijgen een verschillende opvoeding. Ze hebben een typische jongens of meisjesnaam. Ze worden elke dag 'hij' of 'zij' genoemd. Ze gaan anders gekleed. Ze spelen met ander speelgoed. Ze krijgen andere cadeautjes. Ze spelen andere spelletjes.

Als jongens en meisjes een beetje ouder en wijzer zijn, zo'n acht of negen jaar, dan weten ze al alles van de verschillen tussen de geslachten. Meisjes zeggen dan dat jongens 'ruw' zijn en jongens zeggen dat meisjes 'raar' zijn. Maar niet altijd natuurlijk. Jongens en meisjes hebben al vroeg in de gaten dat hun geslachtsorganen intieme delen zijn en altijd bedekt, ook bij zwemmen en zonnebaden.

Toch zijn voor de puberteit jongens en mesjes in een heleboel opzichten ook hetzelfde. Op school en thuis leren ze een heleboel dezelfde dingen en kijken naar dezelfde televisieprogramma's. Ze doen dezelfde ontdekkingen over seksuele gevoelens en spelen stiekem met zichzelf. Er zijn ook spelletjes die jongens en meisjes met elkaar spelen.

Jongens en meisjes kunnen ook in het geheim lieve en lekkere gevoelens voor een speciaal iemand hebben. Als dat niet wordt beantwoord, voelen ze zich ongelukkig, als het wel wordt beantwoord 'gaan ze met elkaar'. Andere jongens en meisjes kunnen hen ermee plagen of erover roddelen en dan kan het weer makkelijk uitraken.
.
De meeste jongens en meisjes groeien op in verwarring over seks. Is het goed of is het slecht? Als geliefden elkaar op de film zoenen, hoor je mooie muziek en is het heel emotioneel. Maar je hoort ook vieze moppen en vieze praatjes. Veel scheldwoorden zijn seksueel zoals 'lul' of 'kut'. Jongens en meisjes kunnen giechelen, of schreeuwen of opscheppen over seks. Misschien heb jij dat ook gedaan. Sommige dingen zijn verboden en die mag je niet doen, zoals bijvoorbeeld snoepjes aannemen van een vreemde. Maar wat er nou precies slecht aan is weet je niet. En misschien is je wel verteld dat 'zondaren naar de hel gaan', maar je vindt het prettig om met jezelf te spelen en een lekker gevoel te krijgen.
Tegen de tijd dat de puberteit wordt bereikt hebben alle kinderen het verschil tussen jongens en meisjes geleerd. De meeste hebben ook al wat seksuele ervaringen. Niet altijd plezierig maar vaak opwindend.
 

 

Liefde en seksualiteit klik hier