Leven op Mars

 
   
Het verlangen om levende wezens te ontdekken op onze buurplaneet, heeft in het verleden tot wilde ideeŽn en nachtmerries vol agressieve monsters geleid. Maar ook modern onderzoek zal de komende tijd niet overtuigend kunnen aantonen of er wezens op Mars zijn.


Leven op Mars
Een eeuw geleden twijfelde niet veel serieuze wetenschappers aan het idee dat er op Mars intelligente denkers woonden. In het rode oppervlak waren immers duidelijk zichtbare kanalen gegraven, die het landschap voldoende bevloeiden om een behoorlijke vegetatie in leven te houden.


Dat mag inmiddels dan wel volledig achterhaald klinken, maar in werkelijkheid kan niemand zeker weten dat er op Mars geen leven voorkomt. In de geschiedenis van de planeet zijn genoeg mogelijkheden geweest om levende cellen te voeden. Een handvol serieuze onderzoekers stelt zelfs dat dat al bewezen is. Dat maken zij op uit experimenten aan boord van de Vikinglander in 1976, die raadselachtige resultaten opleverden. En 20 jaar later hield een marsmeteoriet de wereld een tijd in spanning, omdat die misschien wel fossiele nanobacteriŽn van Mars bevatte.


Een eensluidend antwoord is er nog niet op gegeven. En misschien is het ook wel onzinnig, die zoektocht naar Martiaans leven. De opsporingsmethoden die de marsverkenners gebruiken, zijn ontwikkeld met het idee dat Martianen sprekend op de aardbewoners moeten lijken. Wat ze moeten vinden, zijn koolstofatomen. Zijn de marsmannetjes van wolk of van steen, dan zal geen robot hem vinden.
 

Mars (Foto: NASA) De Missies naar Mars
De Amerikaanse marsverkenner Spirit (Foto: NASA) Op reis naar Mars
Recente sporen van water op Mars (Foto: Nasa, MGS) Volg dat water
Het klassieke marsmannetje: groen en eng Leven op Mars
Mensen op Mars (Foto: Nasa, JSC) Mensen op Mars