Maandverband, tampons, softcup en inlegkruisjes

 

Liefde en seksualiteit klik hier

 
Tijdens de menstruatie draag je maandverband of een tampon. Die zijn in verschillende maten en soorten te koop. Als de bloeding sterk is, meestal op de eerste dag, heeft het maandverband bij sommigen de voorkeur.

Het is goed om tampons en maandverband op tijd te verwisselen, om de zes uur minstens. Schoonhouden van de buitenkant van de vagina gaat met warm water, zonder zeep.
Sommige meisjes durven geen tampons te gebruiken, omdat ze het verkeerd vinden iets in hun vagina te stoppen, omdat dat seksuele gevoelens oproept, of omdat ze bang zijn dat hun maagdenvlies scheurt. Deze angst is ongegrond.

Inlegkruisjes zijn er alleen voor zeer licht verlies van bloed of vaginaal vocht. Op de laatste dag of dagen van de menstruatie kunnen inlegkruisjes gebruikt worden. Ze zitten comfortabeler dan maandverband.

De softcup is een nieuw middel om menstruatiebloed op te vangen. Het is een zachtplastic kapje dat je in de vagina inbrengt en om de baarmoedermond plaatst. Het kan 24 uur blijven zitten. Dan wordt het eruitgehaald en weggegooid en vervangen door een nieuwe. Het voordeel van de softcup is dat hij langer kan blijven zitten, en dat er geen luchtjes optreden. Sporten, zwemmen en vrijen gaan nog iets comfortabeler dan met tampons.
 
 

Liefde en seksualiteit klik hier