Misbruik van insuline

 
   
Londen (GB) - Steeds meer bodybuilders grijpen naar de insuline, met mogelijk fatale gevolgen.

Het hormoon insuline zorgt voor de opslag van energie in de spieren, in de vorm van glycogeen. Volgens een rapport gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine misbruiken steeds meer bodybuilders insuline voor de opbouw van spiermassa, in combinatie met grote hoeveelheden suikerrijk voedsel en drinken. Weliswaar staat insuline op de dopinglijsten, maar na enkele minuten is het al niet meer in de bloedbaan aantoonbaar. 
De auteurs van het rapport kwamen op het spoor van het insulinemisbruik nadat een 31-jarige man thuis bewusteloos was aangetroffen en naar het ziekenhuis was gebracht. Hij had een laag bloedsuikergehalte, zodat men dacht dat hij een suikerziektepatiŰnt was. Nadat hij bijkwam, bleek dat hij een bodybuilder was die zich voorbereidde op een wedstrijd. Naast stero´den nam hij driemaal per week insuline, in combinatie met veel zoetigheid.

Verder onderzoek naar dit verschijnsel doet vermoeden dat insulinemisbruik door bodybuilders vaker voorkomt, maar weinig wordt gerapporteerd. Bij een Amerikaans onderzoek bleek dat van de bodybuilders die stero´den misbruiken, ÚÚn op de vier ook insuline gebruikt. De stero´den zorgen voor meer spiermassa, de insuline zorgt voor extra glycogeen in de spieren, belangrijk als de spieren werk moeten verrichten. 
De onderzoekers wijzen op het gevaar van deze praktijk, met name omdat de gebruikers de insuline in het geheim gebruiken. Als door het insulinemisbruik een hypoglycemie optreedt die langer aanhoudt zonder dat sprake is van enige medische hulp kan een bodybuilder in coma raken en zelfs sterven.