Morpho polyphemus

 
   
 

 

 

Deze vlinder komt voor van Mexico tot Costa Rica. Hij is binnen deze familie een opvallende vlinder, omdat hij helderwit is in plaats van glanzend blauw. Mannetjes vliegen veel rond boomtoppen en langs paden en rivieroevers. Ze jagen constant achter mannelijke soortgenoten aan. Dat doen ze ook met andere grote witte vlinders, bijvoorbeeld met leden van de witjesfamilie. Beide geslachten zijn vooral in de ochtenduren actief met het zoeken van voedsel. Met name rottend fruit geniet de voorkeur.