Okselverzorging en borstkanker

 
   
Chichester (GB) - Verbindingen die voorkomen in deodorant en andere cosmetica, komen ook voor in borsttumoren. Is daar een oorzakelijk verband?

Volgens nieuw onderzoek belandt een veelgebruikt conserveringsmiddel in tumoren. De onderzoekers kunnen nog niet een direct verband leggen, maar zullen met vervolgonderzoek moeten nagaan of deze verbinding inderdaad een rol speelt bij het ontstaan van borstkanker.
De parabenen zijn chemicaliŽn die worden toegevoegd aan tal van cosmetica, farmaceutische middelen en voedingsmiddelen. Het zijn esters van de verbinding 4-hydroxybenzoŽzuur. Sommige vergroten de houdbaarheid van voedsel (zoals een type in de natuur doet in bosbessen), andere werken tegen schimmels. 
Lange tijd leken verbindingen zoals parabenen onschadelijk voor de mens, zodat fabrikanten ze dankbaar op ruime schaal toevoegen aan tal van producten. Hooguit zouden ze een zeldzame allergie kunnen opwekken. Enkele jaren geleden ontdekte de Brit John Sumpter echter dat enkele eenvoudige parabenen net zoals oestrogenen de oestrogeenreceptor kunnen stimuleren, zij het in lichte mate. Dat maakte de parabenen medeverdachten bij de discussies rondom synthetische verbindingen uit plastics en andere producten die hormonale effecten hebben. Geslachtelijke afwijkingen bij vissen zouden samenhangen met dergelijke verbindingen. 

Bij recent onderzoek onder leiding van dr Philippa Darbre analyseerden onderzoekers twintig menselijke borsttumoren. Ze vonden daarin parabenen terug, gemiddeld 20,6 nanogram per gram weefsel. Dat lijkt weinig, maar veel hormonen en andere signaalstoffen hoeven maar in een lage concentratie voor te komen om effect te hebben. Bovendien vonden ze het stofje terug in zijn oorspronkelijke vorm en niet als metaboliet, zo melden ze in het Journal of Applied Toxicology. Dat maakt de kans groot dat het stofje niet via voeding in het lichaam is beland, maar juist via opname door de huid. Met name deodorant is dan verdacht, omdat dit immers bij uitstek op de huid wordt aangebracht, en nog wel in de nabijheid van de borsten. 
Uiteraard houden de wetenschappers nog een slag om de arm zolang ze het directe verband niet hebben kunnen bewijzen. In ieder geval is duidelijk dat parabenen door het lichaam kunnen worden opgenomen en zich in borsttumoren kunnen ophopen. Vervolgonderzoek moet duidelijk uitwijzen of deze veilig geachte verbindingen een relatie hebben met het ontstaan van borstkanker, hoe ze in het lichaam belanden en of het misschien verstandiger is in deodorant de parabenen te vervangen door alternatieve bestanddelen.