Ornithoptera chimaera

 
   
 

 

 

Deze vlinder komt voor op Nieuw-Guinea en op Java. Hij houdt zich bij voorkeur op in oerwouden, die liggen op een hoogte van 1.200 tot 1.800 meter. De grootte van de vlinder is bij beide geslachten zeer variabel. De vleugelspanwijdte bij mannetjes varieert van zeven tot vijftien cm. en bij vrouwtjes van acht tot achttien cm. De vlinder is een krachtige vlieger die soms glijdend, dan duikend op zoek is naar bloemen, zoals die van hibiscusplanten. Kleine rupsjes eten van de top van de bladeren en de jonge blaadjes van de waardplant Aristolochia momandul, terwijl de oudere rupsen de grotere bladeren voor hun rekening nemen. De waardplant groeit volop langs rivieren en beekjes.