Papilionidae

 
   
 

 

Tot de pagefamilie behoren ruim 900 soorten vlinders. Het zijn grote, opvallende vliegers. Ook de grootste dagvlinders ter wereld, de zogeheten vogelvlinders of ornithoptera, behoren tot deze groep. Sommige vrouwtjesvogelvlinders hebben een vleugelspanwijdte van wel 25 cm. De mannetjes zijn doorgaans een stuk kleiner, maar wel veel opvallender gekleurd. Glanzend groen of glimmend goud sieren hun vleugels. Juist vanwege die prachtige kleuren werden er door verzamelaars hoge bedragen geboden voor een gaaf mannetje. Voor de zeldzaamste soorten zelfs meer dan 7.000 dollar voor één enkele vlinder.
Internationale beschermingsmaatregelen waren dan ook hoog nodig om deze bijzondere vlinders voor het uitsterven te behoeden.
Een groot verschil in uiterlijk tussen mannetjes en vrouwtjes van een soort komt niet alleen voor bij de vogelvlinders, maar bij veel meer geslachten uit de familie van de pages. Veel pages dragen staarten aan hun achtervleugels. Bijzonder opvallend zijn ze bij de draakstaartvlinders, een uiterst kleine vertegenwoordiger van de familie. De lengte van hun staart haalt wel vijf cm. De pages vinden hun voedsel in bloemen, meestal rode en paarse exemplaren.
Poppen van pages zijn zogenaamde gordelpoppen. Rupsen spinnen een gordel waarmee zij zich in een kenmerkende houding aan de plant bevestigen. Ook de rupsen hebben de meest uiteenlopende en prachtige kleuren. (zie foto)