Prostaatoperatie

 
   
Amsterdam (NL) - Een recombinante stollingsfactor halveert het bloedverlies na een prostaatoperatie.

Van de vijf liter bloed in het lichaam kun je best wat missen. Maar niet te veel. Na een prostaatoperatie verliest een patiŽnt vaak ťťn tot drie liter bloed. Het bloed stroomt door veel kleine vaatjes naar buiten, waardoor het niet mogelijk is de bloeding met klemmen te stoppen. PatiŽnten hebben na de operatie dan ook vaak een aantal bloedtransfusies nodig.
Artsen van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam hebben ontdekt dat de recombinante stollingsfactor VII bloedverlies na een prostaatoperatie kan beperken. Hun resultaten worden deze maand gepubliceerd in The Lancet. 
De artsen testten de stollingsfactor, die vaak wordt voorgeschreven aan patiŽnten met stollingsproblemen, bij 24 patiŽnten die een prostaatoperatie moesten ondergaan. Toediening van de stollingsfactor halveerde het bloedverlies. Bovendien hadden zeven van de twaalf patiŽnten die in plaats van een medicijn een placebo hadden gekregen een bloedtransfusie nodig, terwijl in de groep met de hoogste dosis stollingsfactor er niemand aan het infuus hoefde. De operatietijd nam ook af, van drie naar twee uur.
Aan de stollingsfactor hangt echter wel een prijskaartje: voor een patiŽnt van 70 kilo kost het medicijn toch al gauw zo'n duizend euro. Een ander nadeel is dat de stollingsfactor bij sommige patiŽnten trombose kan veroorzaken, hoewel geen van de 36 patiŽnten hier last van heeft gehad.