Op reis naar Mars

 
   
Reizen naar Mars zijn bepaald nog geen routine. Het aantal ongelukken en mislukkingen overtreft met gemak het aantal succesvolle reizen.
Op 4 oktober 1957 opende de Sovjet-Unie het ruimtevaarttijdperk met de lancering van de eerste kunstmaan, de Spoetnik. Vanuit een baan om de aarde zond hij zijn biep-biep-biep-signaal uit, waar de hele wereld naar luisterde. Het was hartje Koude Oorlog, en de prestigestrijd met Amerika om de heerschappij in de ruimte was begonnen.

 
Beide naties hadden daarom een reis naar een van onze buurplaneten hoog op het verlanglijstje staan. De Sovjet-Unie deed de eerste pogingen om Mars en Venus te bereiken, maar faalde: de eerste satellieten die close-ups van die twee planeten maakten, waren van Amerikaanse makelij. Toch bleef de rol van de Sovjet-Unie groot. De Russen slaagden er bijvoorbeeld als eersten in om op beide planeten een landingstoestel neer te zetten.

 
Mars werd echter de populairste van de twee. Stukje bij beetje werd de rode planeet beter bekend. Dat leidde tot een wervelende pr-show die Nasa in 1997 organiseerde met het rondrijdende marskarretje Sojourner. Hoewel Sojourner in totaal slechts een gebied ter grootte van een voetbalveld verkende, waren zijn foto’s van stenen als ‘Barnacle Bill’ een zomer lang wereldnieuws.
 

Nasa kreeg ruimbaan voor vervolgexpedities, maar die verliepen minder voorspoedig. Om niet te zeggen rampzalig, want twee verkenners gingen verloren door blunders waar een middelbare schoolleerling zich kapot over zou schamen.
 
Mars (Foto: NASA) De Missies naar Mars
De Amerikaanse marsverkenner Spirit (Foto: NASA) Op reis naar Mars
Recente sporen van water op Mars (Foto: Nasa, MGS) Volg dat water
Het klassieke marsmannetje: groen en eng Leven op Mars
Mensen op Mars (Foto: Nasa, JSC) Mensen op Mars