Rhyparia purpurata

 
   
 

 

 

De purperbeer komt voor in de gematigde gebieden van Europa en Azi tot aan China. De vlinder houdt van droge heidevelden en zandgronden. Op allerlei lage planten en struiken en zelfs bomen legt de vlinder de eitjes. De puperbeer overwintert als rups. Er is jaarlijks n generatie. De vlinders zijn overdag actief en vliegen in juni en juli.