Schoenlappers

 
   Tot de schoenlappers behoren enkele duizenden soorten prachtige vlinders. Ze komen overal op aarde voor. Hun rupsen hebben dikwijls talrijke stekels en ze hebben soms horentjes op hun kop. De poppen, die een metaalachtige glans hebben, zijn zogenoemde vrij hangende poppen. Ze hangen, alleen bevestigd aan een spinselhoopje, volledig vrij en onbeschermd en met de kop naar beneden.

Bij veel dagvlinders (behalve de page en witje), waaronder de schoenlappers, is het eerste paar poten geatrofieerd. Deze pootjes dienen alleen nog om zichzelf te poetsen en niet meer om zich mee voort te bewegen.

Enkele van de mooiste Europese soorten is de dagpauwoog. Deze vlinder brengt de winter in holle bomen of in huizen door. Hij behoort net als de kleine vos tot de eerste voorjaarsboden. Ook deze vlinder "slaapt" van de herfst tot het voorjaar in het struikgewas of in boomholten. Men kan hem gemakkelijk over het hoofd zien want hij heeft een bruinachtige kleur die wel wat lijkt op de kleur van uitgedroogde boombladeren.
Andere soorten zijn de atalanta of admiraalvlinder (deze komt elk jaar vanuit het zuiden aanvliegen), de keizersmantel en de rouwmantel.