Seksuele HygiŽne

 

Liefde en seksualiteit klik hier

 
Je geslachtsorganen en anus kun je het beste goed schoon houden. Regelmatig goed wassen met alleen water is meestal voldoende. Te veel zeep is eigenlijk niet goed voor de gevoelige huid.

Zowel jongens als meisjes hebben een voorhuid. Bij jongens is dat het dikke stukje huid dat je over de eikel heen en weer kunt schuiven. Bij meisjes is de voorhuid natuurlijk veel kleiner, maar het kan ook over de eikel van de clitoris heen en weer worden geschoven.

Als je nog erg jong bent, laten we zeggen tussen 0 en 8 jaar, bedekt de voorhuid strak de hele eikel en eindigt in een puntje. Zelfs als je een erectie of een orgasme hebt blijft de voorhuid op z'n plaats. Als je groter bent wordt de voorhuid steeds losser en kan steeds verder over de eikel heen geschoven worden. Door je regelmatig daar goed te wassen kun je helpen bij dat losser worden van de voorhuid. Als de voorhuid erg strak is en niet heen en weer geschoven kan worden kun je de eikel niet goed schoon houden en dat zou tot een infectie kunnen leiden.

Bij jongens verzamelt zich onder een strakke voorhuid een witte substantie die smegma heet. Het smegma ruikt sterk en kan tot een ontsteking leiden. Regelmatig goed wassen is dus belangrijk. Bij meisjes kan hetzelfde gebeuren maar die hebben er minder last van. Sommige jongens en meisjes ontdekken seksuele hygiŽne pas als ze al aan het vrijen zijn. Seksuele gemeenschap gaat dan moeilijk en doet pijn. Als ze daar geen informatie over opzoeken of uit schaamte niet naar een dokter durven, gaan ze het probleem verbergen door geen seks meer te hebben (ze denken dan ook vaak dat seks eigenlijk vies is).

In sommige gevallen kunnen jongens op hun twaalfde jaar nog zo'n strakke voorhuid hebben dat ze ermee naar een dokter moeten om de voorhuid operatief te verwijderen.

Besnijdenis van jongen vindt ook plaats als religieus ritueel bij Orthodoxe Joden en Moslims. Soms enkele dagen na de geboorte, soms op 8 of 9 jarige leeftijd. In sommige westerse landen zoals de Verenigde Staten wordt de besnijdenis van jongens vaak gedaan uit zogenaamd hygiŽnisch oogpunt. In sommige delen de wereld zoals Afrika worden meisjes ook besneden en erger dan jongens. Besnijdenis van jongens en meisjes zonder duidelijke medische reden is een vorm van seksuele mishandeling.

Voor meisjes is hygiŽne gedurende de periode van de menstruatie bijzonder belangrijk. Regelmatig met warm water zorgvuldig de bloedresten verwijderen zorgt ervoor dat je lekker blijft ruiken. Regelmatig je tampon of maandverband verschonen voorkomt vieze luchtjes en infectie.
 

 

Liefde en seksualiteit klik hier