Temperatuur en licht

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Eén van de belangrijkste voorwaarden voor een goede ontkieming en een gezonde ontwikkeling van de jonge plant is een constante temperatuur. Natuurlijk mag de temperatuur 's nachts lager zijn dan overdag, maar niet lager dan 14 graden C. Overdag kan de temperatuur dan oplopen tot 22 graden C. Het aantal soorten zomerbloemen dat in een verwarmde kas kan worden gezaaid is vrij groot. Iedere soort stelt bovendien zijn eigen eisen. Bij een vrij hoge opkweektemperatuur moet u denken aan een temperatuur die ligt tussen de 19 en de 23 graden C. Een lage opkweektemperatuur ligt tussen de 15 en de 18 graden C.
Zeker als de hobbykas vrij weinig luchtinhoud heeft, kan de temperatuur bij zonnig weer snel oplopen. U zult in dat geval al omstreeks half februari moeten 'luchten'. U kunt ook wat witkalk op de ruiten van de kas aanbrengen. Het gebruik van oprolbare schermmatten krijgt echter de voorkeur. Bij koud en donker weer kunnen de schermmatten immers gemakkelijk worden opgerold. Licht is van groot belang tijdens de groei van de jonge en dus nog zwakke plantjes.
In januari en de eerste helft van februari is het zonlicht maar mondjesmaat aanwezig. Om het tekort aan licht goed te maken kunt u elektrische verlichting in de kas aanbrengen. Het eenvoudigst is een TL-armatuur met daarin een buis van het type Grow Lux. Het blauwrode licht wordt in een kas niet als hinderlijk ervaren. Hou er wel rekening mee dat de hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt afneemt naarmate hij ouder wordt. Een lamp van één jaar oud geeft ongeveer veertig procent minder licht dan een pas in gebruik genomen exemplaar.
De lamp hoeft niet de ganse dag te branden. Vijf uur per dag tijdens de donkerste dagen is voldoende. Naarmate de dagen lengen, kunt u de lamp korter laten branden. De afstand tussen de plantjes en de lamp moet ongeveer één meter bedragen.
Speciale lampen die de groei van planten stimuleren voldoen erg goed. De prijs van dergelijke lampen is echter aan de hoge kant. Toepassing van gewone gloeilampen heeft echter geen enkel nut, want ze geven weinig of geen ultra-violet licht.
Gebruik alleen waterdichte stekkers en geaarde wandcontactdozen en ook goed geïsoleerde armaturen, in verband met de hoge vochtigheidsgraad in de kas.