Vlinders en klimaat

 
   
 

 

 


 

 

 

In de eerste plaats hebben vlinders warmte nodig om te vliegen. De meeste soorten geven de voorkeur aan een lichaamstemperatuur van 30 tot 35 graden. Vlinders zijn koudbloedig. Dat houdt in dat hun lichaam dezelfde temperatuur heeft als de omgeving. Vlinders zijn dus in hoge mate afhankelijk van de warmte van de zon. Om een beetje actief te worden is een minimumtemperatuur van zo'n vijftien graden nodig. Vlinders kruipen dan tevoorschijn om zich in het zonnetje op te warmen.
Ze gebruiken daarbij hun vleugels als een soort zonnecollectoren en voeren de warmte af naar de vliegspieren. Als het te warm wordt, trekken ze zich terug op schaduwrijke plekjes. Als ze geen schaduw kunnen vinden, klappen ze hun vleugels dicht boven hun lichaam en richten zich naar de zon (zie foto). Op die manier wordt een zo klein mogelijk lichaamsoppervlak door zonnestralen verwarmd.
Ook nachtactieve vlinders kunnen alleen vliegen met warme spieren. Zij bewegen tijdens de avond of tijdens de nacht hun vleugels snel op en neer zonder daarbij op te stijgen. Al die spierarbeid levert de nodige energie op om de vliegspieren op te warmen, zodat ze even later wel het luchtruim kunnen kiezen. Nachtvlinders zijn verder nogal harig. Die beharing vormt een prima isolatie en beperkt het warmteverlies in de koele nacht.