Voedsellijsten vervallen

 
   
Zeist (NL) - Er is geen bewijs dat gist, biogene aminen en azokleurstoffen voedselovergevoeligheid kunnen veroorzaken. Dit concludeert TNO Voeding uit een onderzoek naar acht stoffen.
 

Het Voedingscentrum in Den Haag publiceert jaarlijks merkartikelenlijsten, als hulpmiddel voor mensen met een voedselallergie. Op de lijst staan alle voedingsmiddelen inclusief merknamen, die veilig gegeten kunnen worden. Wie overgevoelig of allergisch is gebruikt de lijst bij de dagelijkse boodschappen.
Er zijn zo'n dertig lijsten, voor de overbekende allergieŽn, zoals gluten, koemelk en noten, maar ook voor stoffen als peulvruchten, koriander, en mais. ,,We willen het aantal lijsten opschonen, omdat we mensen niet willen belasten met een speciaal dieet als je niet met zekerheid kunt zeggen dat het ook nodig is", zegt dr ir Marijke van Dusseldorp, voedingskundige bij TNO Voeding.
TNO heeft daarom een literatuurstudie gedaan voor acht voedselbestanddelen op de lijst: biogene aminen, bakkersgist, vanille, kaneel, benzoaten, azokleurstoffen, glutamaat en schermbloemigen. In deze plantenfamilie zitten onder meer peen, selderij, peterselie en koriander.
Veel studies bleken te weinig wetenschappelijk bewijs op te leveren. Van de achttien onderzoeken naar biogene aminen (zoals histamine en tyramine) bleken er slechts vier wetenschappelijk verantwoord en die gaven alle een negatieve uitkomst. Biogene aminen worden genoemd als oorzaak van hoofdpijn, galbulten, ademhalingsproblemen en maag-darmklachten, maar TNO ziet daar dus onvoldoende bewijs voor.
Ook voor gist, vanille, kaneel, benzoaten en azokleurstoffen werd geen effect gevonden. De smaakversterker Ve-tsin (MSG ofwel mono-natrium-glutamaat) veroorzaakt geen asthma. MSG blijft voorlopig wel op de lijst staan, omdat er meer onderzoek nodig is naar het Chinese restaurant syndroom (onwel worden na het eten in een Chinees). Wortel, selderij en koriander blijken allergieŽn te kunnen opwekken.
De criteria voor onderzoek zijn onlangs aangescherpt. Vroeger stelden het Voedingscentrum en TNO een lijst op als dat gevraagd werd, door patiŽntenverenigingen, allergologen of de consument. Nu moet er degelijke literatuur zijn. TNO accepteert alleen orale provocatie-studies, waarin de verdachte stof wordt toegediend aan gevoelige individuen. Verder moet het onderzoek goed zijn uitgevoerd, met een dubbelblinde opzet en controlegroepen.