Vogelspinnen

 
   
Een bekende familie wordt gevormd door de Valdeurspinnen (Ctenizidae).

Een familie met slechts weinig soorten is de familie Aardspinnen (Atypidae); lengte 0, 5–3 cm. In Midden-Europa komt het geslacht Atypus voor. De soorten graven 20 à 90 cm diepe buizen in de bodem en bekleden deze met spinsel, waarvan enkele cm als een gesponnen buis boven de grond uitkomen. Dit bovengrondse deel dient voor de prooivangst. Insecten die hierop gaan zitten, worden door de aan de binnenzijde van de buis gezeten spin vastgepakt en naar binnen getrokken.

De Vogelspinnen in engere zin (Aviculariidae) is een familie met 6–9 cm lange soorten, die meestal lang behaard zijn en voorkomen in de tropen. Het zijn nachtdieren die hun prooi (grote insecten, jonge vogels tot kleine slangen toe) lopend vangen of vanuit een schuilplaats, maar nooit via een web. Een aantal soorten wordt verscheidene jaren oud. Het gif van Phormictopus is ook voor de mens gevaarlijk. Bekende geslachten zijn Avicularia en Theraphosa.
Vogelspinnen komen voor in alle tropische gebieden op aarde. Sommige soorten leven op de grond, andere in bomen. Sommige op de grond levende soorten graven een hol. Vogelspinnen zijn grote en sterk behaarde spinnen. De grootste spinnen die we kennen zijn vogelspinnen. Zo kan de Theraphosa blondi - die in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika leeft - met uitgespreide poten 25 cm groot worden en een massa bereiken van 85 g.
Als vleeseters voeden vogelspinnen zich met kleine reptielen, amfibieën, insecten en andere spinnen. Van de bijna 2000 beschreven soorten, zijn er slechts een tiental die gevaarlijk kunnen zijn voor de mens, zoals Atrax robustus, die uit Australië stamt. In de Verenigde Staten worden vogelspinnen "tarantulas" genoemd; in het Frans wordt het woord "tarentule" dan weer gebruikt voor veel kleinere spinnen uit de groep van de wolfsspinnen… Het lichaam van de wolfsspin van Narbonne bijvoorbeeld wordt niet groter dan 25 mm.
De vogelspin Brachypelma smithi, bijgenaamd Mexicaanse tarentula, is zeer in trek bij Amerikanen, die ze als huisdier houden. Doordat wilde exemplaren uit de natuur worden gehaald, is deze soort inmiddels bedreigd.