Volg dat water

 
   
Ooit was Mars een warme, natte planeet die veel leek op de aarde. Maar na een reeks ontdekkingen slaat de twijfel onder wetenschappers juist weer toe. Welke geheimzinnige oerkrachten hebben Mars gemaakt tot wat hij is?

Volg dat water!
De merkwaardige geologie van Mars
Het zijn reuzenkrachten die Mars hebben gemaakt. Ze krabden er kilometersdiepe voren, wierpen er ontzaglijke bergen op en overgoten het landschap met lava. En toen het klaar was, bevroren ze het geheel, en bestrooiden ze het eindresultaat met fijn, rood poeder.

Het huidige onderzoek van Mars is vooral een zoektocht naar sporen van stromend water. Want, zo nemen veel onderzoekers aan, ooit stroomde het nu diepgevroren marswater overal over de planeet. En waar water is geweest, kan ooit leven zijn geweest. Tenminste, zo zit dat op aarde. Daarmee is het motto van het marsonderzoek: ‘Volg dat water!’

Was het maar zo simpel. De zoektocht levert tot dusver vooral raadsels op. Welke geheimzinnige kracht kerfde nog maar kort geleden de kilometersdiepe canyon Candor Chasma in de rode planeet? Waarom stroomt er soms een mysterieuze vloeistof over Mars, een planeet waar iedere spat water ogenblikkelijk vervliegt? Welke verwoestende oerkracht heeft ervoor gezorgd dat een derde deel van het marsoppervlak kilometers is verzakt?

Op de achtergrond knaagt een andere mogelijkheid: ws Mars ooit wel zo aardachtig als we denken? Op het eerste gezicht zit het dorre, dode marsoppervlak vol antieke rivierbeddingen, kustlijnen en valleien. Een teken dat Mars ooit een vriendelijker wereld was, met meanderende stroompjes, uitgestrekte zeen en wolken waaruit neerslag viel? Of zien we het gewoon verkeerd, en zijn de rivieren een illusie, net als de ‘kanalen’ die de vorige generatie sterrenkundigen op Mars dacht te herkennen?

De documentaires en de boeken wekken de indruk dat we van Mars het meeste wel weten. Maar in werkelijkheid zijn de raadsels groter dan ooit. Achter de schermen is het marsonderzoek weggezonken in een diepe, uitzichtloze crisis. “We zien dingen die we gewoon niet begrijpen”, vertrouwde een onderzoeker de pers onlangs toe.

 
Mars (Foto: NASA) De Missies naar Mars
De Amerikaanse marsverkenner Spirit (Foto: NASA) Op reis naar Mars
Recente sporen van water op Mars (Foto: Nasa, MGS) Volg dat water
Het klassieke marsmannetje: groen en eng Leven op Mars
Mensen op Mars (Foto: Nasa, JSC) Mensen op Mars