Wandelende takken

 
   
Wandelende takken en Wandelende bladeren vormen samen een orde van insecten die Phasmida wordt genoemd. Ze hebben de camouflage? tot op grote hoogte gedreven en lijken sterk op al dan niet dorre takken of bladeren.

De Phasmida kennen geen gedaanteverwisseling en de kleine takjes die uit de eitjes komen lijken in alles precies op hun moeder, behalve in grootte. De 'gewone' wandelende tak Carausius morosus, die vaak als huisdier wordt gehouden leeft als volwassen dier enige maanden en legt in die tijd enige honderden eieren (2-3 per dag), die na 2-3 maanden uitkomen, afhankelijk van de temperatuur. Na 6 vervellingen zijn ze volwassen. Ze kunnen gehouden worden op diverse altijdgroene soorten planten, waarvan klimop (hedera helix) en braam de belangrijkste zijn. Door hun makkelijke kweek worden ze in laboratoria en dierentuinen vrij veel gehouden. De gewone wandelende tak komt oorspronkelijk uit India en Indonesie. In Nederland en Belgie komen in het wild geen phasmida voor; rond het Middellandse-Zeegebied enkele soorten.

Bijzonder is dat bij deze soort geen mannetjes aan de voortplanting te pas hoeven te komen: vrouwtjes leggen onbevruchte eieren waar weer alleen vrouwtjes uit komen (maagdelijke voortplanting of parthenogenese). Mannetjes komen naar het schijnt wel eens voor maar zijn uiterst zeldzaam. Bij andere soorten wandelende takken komen mannetjes weer wel voor. Sommige soorten kunnen, in tegenstelling tot C. Morosus ook vliegen.
Hun levenswijze is voornamelijk nachtelijk; overdag houden ze zich stil, vertrouwend op hun uiterlijk als een tak of blaadje. Bij bedreiging houden ze zich meestal dood, ook als ze op de grond vallen.

In het larvestadium verloren gegane poten en voelsprieten kunnen bij volgende vervellingen tot op zekere hoogte worden geregenereerd, het succes hiervan is afhankelijk van het aantal vervellingen dat nog volgt.