Welke planten overleven de winter ?

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Pantoffelbloemen (Calceolaria) moeten wat warmer en vochtiger worden gehouden dan de meeste andere planten. U kunt deze plant wat verder terugsnijden nadat hij in de herfst uit de grond is gehaald. Tuinmargrieten (Chrysanthemum frutescens) die niet in een pot hebben gestaan, kunt u in de herfst wel oppotten, maar dan moet u vrij sterk terugsnijden. Zet de planten daarna in een ruimte met een temperatuur van om en bij de vijftien graden C. , zodat de wortels kunnen groeien (aanslaan).
Felicia amelloides, Heliotropium, (heliotroop), Pelargonium zonale (geranium - zie foto na de snoeibeurt) en Lantana camara zullen de winter doorkomen als ze droog en koel worden gehouden.
Laagblijvende planten, zoals de Gazania splendens en de Gazannia pinnata worden in de herfst maar voor de helft teruggesneden. U moet ze iets warmer zetten (ongeveer zeventien graden C.) dan de andere planten. Het grijsbladige Senecio cineraria (askruid) kan ook heel goed de winter door worden geholpen. Deze tweejarige plant zal in het tweede jaar gaan bloeien met kleine, gele, op kruiskruid lijkende bloempjes. Daarna sterft hij spoedig.
Twee fraaie salie- of Salvia-soorten kunt u eveneens overhouden : de vrij hoge Salvia farinacea met violetblauwe bloemaren, waarvan de steel ook blauw gekleurd is en de grootbloemige Salvia patens. Salvia patens is een knolgewas dat u ook tot vijf centimeter boven de knol kunt afsnijden om het in een kistje met turfmolm te bewaren totdat u het in maart oppot. Sommige ijzerhard (Verbena)- soorten kunt u met wat dennentakken als bescherming in de tuin zelf laten overwinteren. En van de sterkere is de tot twee meter hoge Verbena patagonica. Strenge vorst overleven deze planten niet, dus zet u ze best in een vorstvrije ruimte.