Wielrenners en doping

 
   
Brussel (B) - Gebruik van doping door Vlaamse wielrenners lijkt het afgelopen half jaar fors gestegen. In werkelijkheid zijn de controles gewoon verbeterd.

Het team Medisch Verantwoord Sporten (MVS) van de Vlaamse Gemeenschap heeft alles uit de kast gehaald om dopinggebruikers te betrappen: efficiŽntere communicatie tussen de doping-controleteams, samenwerking met justitie en klikspanen die informatie doorspelen over wedstrijden waar iets aan de hand zou kunnen zijn.
De nieuwe werkwijze is succesvol. In de eerste zes maanden van dit jaar liep al 9,7 procent van de gecontroleerde wielrenners tegen de lamp. Vorig jaar was dat 3,3 procent. Hormoonpreparaten zijn nog steeds het meest populair. Opvallend is dat onder bodybuilders en boksers minder dopinggebruikers zijn ontdekt.

Klopjacht
Vanaf het najaar gaat de MVS ook controleren op Epo en de atleten ook controleren buiten de competitie en trainingsperioden. In de Standaard zegt Frederik Seeruys, adviseur aan het ministerie van Sport: 'Zonder een klopjacht te willen organiseren, zullen we dan nog beter kunnen inspelen op vermoedens van dopinggebruik'.
De Standaard meldt recent dat het parket in Kortrijk een zoekactie is gestart naar hormonen bij wielerprofs thuis.