Zelf zomerbloemen
kweken

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Het geeft veel voldoening om zelf uit zaad zomerbloemen te kweken. Uit een dor en doods uitziend zaadje kan immers een prachtige plant groeien ! Misschien lijkt het een moeilijke karwei, maar met wat handigheid en enkele tips  kan ook de beginnende tuinliefhebber gemakkelijk tientallen soorten zomerbloemen zelf kweken.
Veel geld hoeft het niet te kosten, maar je kan je natuurlijk ook een kas met verwarming aanschaffen, en dat kost dan natuurlijk wel meer.
U kunt ook wat later in het jaar in volle grond zaaien. Dat kost u enkel het zaad en eventueel wat mest. Zaaien in een platte bak of in een bakje op de vensterbank in de woonkamer geeft eveneens prima resultaten. 

De kwaliteit van het zaad
Soms wordt veel geld besteed aan de aanschaf en de inrichting van een kasje, terwijl op de aankoop van zaad wordt beknibbeld. In zo'n geval wordt vaak goedkoop (zelfs overjarig) zaad aangekocht of men gaat restjes gebruiken van vorig jaar.
Doorgaans staat op de verpakking aangeduid in welk jaar het betreffende zaad is geoogst en tot wanneer het nog voldoende kiemkracht bezit. Overjarig zaad is méér dan één jaar oud en houdt in dat het aan kiemkracht heeft ingeboet. Overjarig zaad komt niet zo goed op en ook veel onregelmatiger dan nieuw zaad.
Wat de kiemkracht betreft speelt ook de bewaarmethode een grote rol. Zaad blijft langer kiemkrachtig wanneer het wordt bewaard in een droge en koele ruimte. Hou daar rekening mee wanneer u zaad heeft aangekocht en nog even wil wachten met zaaien.
Zaad van een nieuwe soort, waaraan een zaadkweker vele jaren van intensieve arbeid heeft besteed, kost meer dan zaad dat al langer op de markt is. De prijzen van de kleine verpakkingen liggen echter meestal niet ver uiteen.