Zomerbloemen
overhouden

 

Bloemen en planten overzicht >>

 
Het is niet zo moeilijk om zomerbloemen over te houden, maar het vraagt wel wat inzet en aandacht hiervoor. Beschouwt u het als een last en niet als een ontspanning, dan kan u beter de uitgebloeide planten in het najaar uit de grond trekken en weggooien.

Hoe gaat u te werk
Als u planten als Pelargonium, Chrysanthemum frutescens en Fuchsia in mei in de tuin zet, moet u ze niet uit de pot halen, maar ze met pot en al in de aarde stoppen. Natuurlijk voldoende diep, zodat de randen van de potten in uw tuin niet te zien zijn.
Wanneer in het najaar nachtvorst optreedt haalt u de planten voorzichtig uit de grond. U verwijdert dan alle wortels die in de loop van de zomer buiten de pot zijn gegroeid. De groene delen van de plant worden nu ook voor tenminste tweederde afgeknipt. Niet bang zijn om te knippen !  Vooral bij de potmargriet moet u het snoeimes rigoureus hanteren. De planten kunnen dan nog wel enkele weken buiten blijven staan, maar bij zware nachtvorst moeten ze worden afgedekt. Veel regen is niet gunstig voor de planten. Een vrij lage temperatuur kan echter helemaal geen kwaad.
Half november zet u de potten in een platte bak of kas, eventueel in een onverwarmde garage waar veel licht binnenkan, of op een koele, lichte plek in uw huis (vb. veranda). Tijdens die 'donkere maanden' wordt er slechts mondjesmaat water gegeven en de temperatuur mag beslist niet veel hoger komen dan zo'n tien graden C. Wordt het toch veel warmer, dan worden die planten hierdoor in hun groei gestimuleerd en het gevolg is dat ze door gebrek aan direct licht teveel gaan 'rekken'. Hou uw planten dus koel en droog, dan komen ze beslist de winter goed door.

Rond februari/maart haalt u de planten uit de potten en schudt de aarde goed van de wortels.Snijd de planten nog wat verder terug (niet bang zijn) en pot ze daarna op met was nieuwe goede potgrond. Langzamerhand gaat u weer wat meer water geven en de temperatuur mag tot ongeveer 15 graden C worden opgevoerd. Naarmate de planten meer blad ontwikkelen, geeft u ze ook weer meer water. Bij planten zoals Fuchsia (bellenplant - zie foto) knijpt u bij sterk doorgroeiende scheuten de groeitop eruit om een beter vertakte plant te krijgen, anders groeit die enkel voor in de hoogte.Deze planten kunt u na half mei, net als alle andere zomerbloemen, een plekje in de tuin geven.