Zwarte wegmier

 
   


De werksters zijn vier mm. groot. Het is de talrijkst voorkomende mier in diverse gebieden. Het hoofdvoedsel bestaat uit de honingdauw van schild- en bladluizen. De uit ondergrondse nesten gehaalde aarde wordt vaak tussen grassen opgestapeld tot hoge bouwsels met kamers, waarin de larven beter van de zonnewarmte kunnen profiteren. In juni stijgen de geslachtsrijpe dieren vaak op in zwermen, die vogels (vb. meeuwen) aantrekken. (foto : koningin)