Geschiedenis van
10 december

 
   
 • Op 10 december 1902 werd de Aswan Dam op de Nijl in Egypte officieel geopend. De werkzaamheden waren gestart in 1898 en de Aswan Dam is de grootste dam in de wereld. In het jaar 1960 werd de dam gemoderniseerd.
  Het bouwwerk bevat 18 maal meer materiaal dan de grote Piramide van Cheops. De dam is 5 km lang en bijna 900 meter hoog. Vandaag levert de dam irrigatie en elektriciteit voor heel Egypte, en prachtige vergezichten voor de bezoeker. Van bovenop de dam kan men over het Nasser-meer kijken tot aan de Kalabsha tempel in het zuiden en het immense elektriciteitsstation in het noorden. Door de dam steeg het percentage landbouwgrond met 30%. De kracht van de dam verdubbelde de hoeveelheid beschikbare energie in Egypte. De dam gaf Egypte een heel ander aspect en ook een nieuw milieu. Het meer is ongeveer 8 km lang en behoort tot de grootste kunstmatig aangelegde meren in de wereld.
   
 • Alfred Bernhard Nobel (21 oktober 1833 - 10 december 1896), Zweeds scheikundige en industrieel.
  Het meest bekend is zijn uitvinding van het dynamiet in 1867, hoewel hij ook een reeks andere explosiemiddelen heeft uitgevonden en gefabriceerd.
  Hij bepaalde in zijn testament dat van de rente van zijn kapitaal van ca. 32 miljoen Zweedse kronen elke jaar vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Hiertoe moest de Nobelstichting worden opgericht. In zijn testament staat dat de prijzen bestemd zijn voor "hen die in het afgelopen jaar aan de mensheid het grootste nut hebben verschaft".
  Op de verjaardag van zijn overlijden, 10 december 1901, werden de eerste Nobelprijzen uitgereikt in Stockholm, Zweden. De vijf onderwerpen waren : scheikunde, fysica, geneeskunde, literatuur en vrede.
   
 • Op 10 december 1948 aanvaarden de Verenigde Naties de 'Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens', die aan de oorsprong ligt van de vele hedendaagse bewegingen en organisaties voor de mensenrechten. Zie ook onze rubriek mensenrechten
   
 • Op 10 december 1974 kreeg de Russische schrijver Aleksandr Solzhenitsyn zijn literaire prijs, die Rusland gedurende vier jaar had tegengehouden.
   
 • 10 december 1983 : Raul Alfonsin werd de eerste door het volk verkozen president van ArgentiniŽ.
   
 • Op 10 december 1898 werd Cuba onafhankelijk van Spanje.
   
 • 10 december 1903: Madame Marie Curie werd de eerste vrouwelijke winnares van de Nobelprijs. Zij deelde die met haar man Pierre en Henri Becquerel, voor hun onderzoek omtrent radioactiviteit.