Akhal - Teke

 

Paarden pagina - klik hier

 
Over de Akhal-Teke
De Akhal-Teke komt uit Turkmenistan in Noord-Iran, vlakbij de voormalige grens met de Sovjet-Unie. Het is één van de oudste rassen en wordt door velen beschouwd als voorloper van de Arabier. Sinds mensenheugenis is de Akhal-Teke gebruikt als cavaleriepaard. Het taaie en bijzonder snelle dier werd ook ver voor Christus al gebruikt als renpaard. Tegenwoordig wordt de Akhal-Teke vooral ingezet voor langeafstandsritten. Een klein groepje recreatieruiters heeft het dier ontdekt als bijzonder veelzijdig rijpaard met een bijzonder edel uiterlijk. Het gebied waar de Akhal-Teke vandaan komt, is droog en dor. De barre levensomstandigheden hebben het dier gevormd tot een paard met een bijzonder groot uithoudingsvermogen. De Akhal-Teke werd in het gebied van oorsprong gevoerd met kleine hoeveelheden proteïne rijk voedsel, zoals gerst en lucerne.
Lichaamsbouw
De bouw van de Akhal-Teke heeft overeenkomsten met die van andere rassen die verwant zijn aan het Arabisch volboed. Het hoofd heeft een typisch Oosterse uitstraling en is fijn gebouwd en edel, met levendige, intelligente ogen en betrekkelijk lange oren. Verder heeft dit paard een lange dunne hals en zijn de manen kort en zijdeachtig, of ontbreken helemaal; ook de staart is kort. De Akhal-Teke is smal gebouwd, heeft een lange gespierde romp en platte ribben. Het paard is hoogbenig en heeft fijn beenwerk waardoor het pezige uiterlijk van het dier wordt benadrukt. De stokmaat is ongeveer 1.53 m. De Akhal-Teke komt in verschillende kleuren voor, maar wordt vooral gezien als echte of onechte isabel, ook wel valkkleurig genoemd. Het is één van 's werelds elegantste paardenrassen.
Geschiedenis
Vermoedelijk stamt de Akhal-Teke af van de oude Tarpans en Przewalski paarden uit Zuid-Azië. Het paard werd oorspronkelijk gefokt door de volksstammen van Turkmenistan. Tegenwoordig wordt het in de overige provincies van de voormalige Sovjet-Unie gefokt.
En verder...
Een groepje Akhal-Teke's legde in 84 dagen de 4125 km van Ashkhabad naar Moskou af. De paarden leefden gedurende deze reis op een minimum aan voedsel en water.De Akhal-Teke 'Absent' won de Prix de Dressage op de Olympische Spelen in Rome in 1960.
Soort: warmbloed
 

Paarden pagina - klik hier