De Agouta

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

agouta, het uiterst zeldzame zoogdier Solenodon paradoxus uit de orde Insecteneters, dat uitsluitend op Hispaniola voorkomt en tot de oudste geslachten van deze orde behoort. Het dier heeft een lange, slurfvormige snuit; lichaamslengte ca. 32 cm, staart ca. 25 cm. De ruige beharing is op de rugzijde lichtbruin. Het speeksel is giftig. Van de leefwijze van dit dier is weinig bekend; slechts 1-2 jongen per worp (levensduur waarschijnlijk tot 8 jaar). Zij brengen de dag door in rots- en boomholten en gaan 's nachts op zoek naar voedsel, dat o.a. bestaat uit kleine gewervelde dieren, eieren, insecten en wormen. Het is mogelijk dat deze zeer archa´sche insecteneters binnen afzienbare tijd uitgeroeid zullen zijn.