Amerikaanse
Shetland Pony

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Amerikaanse Shetlander Pony stamt af van pony's die al sinds het Bronzen Tijdperk op de Shetland Eilanden aan de noordkust van Schotland leven. Oorspronkelijk werden ze rond 1800 naar Amerika vervoerd, om daar in de kolenmijnen te werken. Tegenwoordig vind je ze overal in de Verenigde Staten en Canada. Veel Amerikaanse Shetlanders zijn met Hackney Pony's gekruist, waardoor ze meer op de Hackney lijken dan op hun ruige Schotse voorgangers.

Over de Amerikaanse Shetlandpony
Er zijn maar weinig rassen die zo'n lange en afwisselende geschiedenis hebben als de Amerikaanse Shetland Pony. De Amerikaanse Shetland Pony stamt af van een heel oud ras, afkomstig van de Schotse Shetland Eilanden. Rond 1800 werden Shetland Pony's door Amerika ge´mporteerd, om in de kolenmijnen te werken. In die tijd kwam de kolenindustrie daar net zo'n beetje op gang. Inmiddels is de Amerikaanse Shetlander uitgegroeid tot een edel ras en wordt hij gefokt als paradepaard. Doordat hij de benen hoog optilt, oogt zijn gang zeer elegant. De Amerikaanse Shetlander is vaak niet goedkoop, zijn prijs kan oplopen tot boven de tienduizend dollar.

Lichaamsbouw
Om als Amerikaanse Shetlander geregistreerd te worden mag een volwassen pony niet boven een stokmaat van 1.12 m uit komen; de gemiddelde stokmaat is 1.02 m. Shetlanders kunnen erg klein zijn, een lengte van 65 cm kan zelfs voorkomen! De vachtkleur is zeer uiteenlopend. In de Amerikaanse Shetlander zit veel bloed van de Hackney Pony. Hij heeft een edel hoofd en soms lijkt zijn uiterlijk zelfs wel wat Arabisch. Zijn lichaam is compact en gespierd, maar desondanks mooi gaaf. Soms worden de pony's speciaal voor shows uitgedost met lange, valse hoeven en nepstaarten. In nog maar heel weinig Amerikaanse Shetlanders is nog iets van de ruige, kleine, Britse Shetland Pony terug te vinden.

En verder...
De prijsverschillen tussen Amerikaanse Shetlanders zijn enorm. In sommige gebieden kun je al voor weinig geld een goede Shetlander kopen. Maar de prijzen kunnen ook erg hoog oplopen. Frisco Pete bijvoorbeeld, een hengst die zes keer nationaal kampioen Halter Class is geworden, is voor $91.000 verkocht. In totaal zijn er sinds ongeveer 1870 circa 131.000 Amerikaanse Shetlanders geregistreerd. Op dit moment staan er alleen al in Amerika 40.000 geregistreerd.