Anglo arabier

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
De Anglo Arabier komt in heel Europa in stoeterijen voor. De succesvolste Anglo Arabieren (hoewel de naam anders doet vermoeden) komen met name uit Frankrijk en in tweede instantie uit Polen. De naam zelf vloeit voort uit de afkomst van het paard en is een samenvoeging van Engels Volbloed en Arabier. Deze twee rassen vormen nog steeds het uitgangsmateriaal voor het ras. Bij het fokken van de Anglo Arabier is ten doel gesteld de beste kenmerken van beide rassen te verenigen in één paard: het uithoudingsvermogen van de Arabier en de snelheid en het vermogen van de Engels Volbloed.

Er wordt beweerd dat de Anglo Arabier eerst in Groot-Brittannië voorkwam en later in Frankrijk werd veredeld. De stoeterijen die het meeste succes hebben gehad, zijn Pau, Pompadour, Tarbes en Gelos in Frankrijk en Janow in Polen. Het ras wordt nu al zo'n honderdvijftig jaar systematisch gefokt. Als een paard, afgezien van het Engels Volbloed en Anglo-Arabisch bloed tenminste vijfentwintig procent Arabisch bloed voert, wordt het als Anglo Arabier beschouwd en in het stamboek opgenomen.

Lichaamsbouw
De Anglo Arabier komt vooral voor als bruin of is voskleurig. De stokmaat is gemiddeld 1.63 m. Het profiel van het hoofd is recht en het hoofd is vaak lang en droog; de hals is lang en gebogen. Het paard heeft veel schoft, schouder en romp zijn goed, het beenwerk is sterk. De staart is hoog, voor een rijpaard, tamelijk hoog aangezet. Het paard staat bekend als een dapper en intelligent dier met een lief karakter.

En verder...
De Anglo Arabier heeft kenmerken van zowel de Volbloed Arabier als de Engels Volbloed. De intelligentie, edelheid en het uithoudingsvermogen van de Arabier zijn gecombineerd met de grootte en snelheid van de Engels Volbloed. De Anglo Arabier is een aristocratische atleet en een invloedrijk wedstrijdpaard.