Australische Stock Horse

 

Paarden pagina - klik hier

 

Over het Australische Stock Horse

Vroeger werd het Australische Stock Horse in AustraliŽ veel gebruikt op de uitgestrekte schapenboerderijen en veehouderijen ('ranches'). Tijdens de eerste wereldoorlog en daarna, werd het beschouwd als het beste cavaleriepaard ter wereld. Tegenwoordig is het omgevormd tot een prima paard: een handige all-rounder met een geweldig uithoudingsvermogen. Behalve dat het veelzijdig en intelligent is, heeft het een rustig temperament en een goed atletisch vermogen. Het heeft succes geboekt in meerdere takken van de paardensport: de springsport, de dressuur, de samengestelde wedstrijden, ponyclubwedstrijden, polo, polocross en camp drafting (een Australische sport die een combinatie van cow cutting en mennen rond een parcours inhoudt). Het Australische Stock Horse lijkt bovendien geschapen te zijn voor het Australische landschap.

Geschiedenis
Kolonisten brachten in 1788 voor het eerst paarden naar AustraliŽ. De daar overvloedige weidegrond was zeer geschikt voor deze Spaanse paarden. Na verloop van tijd werden de Volbloed Arabier en de Engels Volbloed ter veredeling geÔntroduceerd. Hierdoor kreeg het Australische Stock Horse een erg Anglo-Arabisch uiterlijk. Tijdens de goudkoorts van de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw, werd het paard verwaarloosd. Daarna werd het langzamerhand weer populairder, want het bleek een uitstekend cavaleriepaard te zijn. Na de introductie van Percheron- en Quarter Horse-bloed werd het Australische Stock Horse een groter paard.

Lichaamsbouw
Het Australische Stock Horse heeft een stokmaat van 1.52 tot 1.63 m. Hij komt voor in alle kleuren, maar is meestal bruin. Het bloed van Engels Volbloeden heeft het paard een Volbloedachtig hoofd gegeven, al is het dan wel veel zwaarder. De goed schuinliggende schouder is typerend voor een allround rijpaard. Verder dankt het paard zijn behendigheid aan de sterke achterhand. Het ras is verschrikkelijk robuust en heeft weinig last van kreupelheden of voetproblemen. Het is bijzonder vast ter been en is dankzij een rustige aard erg stressbestendig.

En verder...
Tijdens de eerste wereldoorlog had het Australian Stock Horse de reputatie het beste cavaleriepaard ter wereld te zijn. Vooral tijdens de Allenby campagne tegen de Turken deed het deze reputatie eer aan. Het paard kon zware lasten dragen, had een geweldig uithoudingsvermogen en sterke rijkwaliteiten. Zijn eigenschappen waren zo buitengewoon, dat het paard tijdens de oorlog over de hele wereld werd verscheept. Bij terugkomst moesten de paarden echter in quarantaine en kort daarna werden ze, op bevel van de overheid, in de woestijn, afgemaakt. In Sydney staat een gedenkteken ter herinnering aan dit moedige paard.