De vier basistypen

 

Paarden pagina - klik hier

 
De theorie van vier postglaciale paardentypen werd het eerst naar voren gebracht door J.G. Speed uit Edinburgh, E. Skorkovski uit Krakau, F. Ebhardt uit Stuttgart en de Portugese autoriteit R. d'Andrade, allen erkende experts op het gebied van de voorgeschiedenis van het paard.
De groep Speed werkte vijftig jaar na Ewart en beschikte daardoor over een verbeterde technologie. De onderzoekers classificeerden hun veronderstelde postglaciale paarden niet als aparte soorten, maar noemden ze 'typen'.
Ze sloten het bestaan van andere ondersoorten of typen naast de door hen herleide typen niet uit. Zowel het przewalskipaard als de tarpan bestonden al in hun herkenbare vorm en in gekruiste vorm, terwijl het iets schemerachtiger woudpaard zich nog verder ontwikkelde, zoals bleek uit overblijfselen die waren gevonden in Noorwest-Duitsland en ScandinaviŽ.
 
Ponytype 1

Ponytype 1 leefde waarschijnlijk in Noordwest-Europa en ontwikkelde een weerstand tegen natte en koude omstandigheden. Zijn moderne equivalent is de Exmoor.
Ponytype 2

Ponytype 2 was groter dan type 1. Hij leek op het przewalskipaard, was bestand tegen de kou en leefde in Noord-EuraziŽ. Zijn moderne tegenhanger is de Fjord.
Paardentype 3

Paardentype 3 was een woestijnpaard dat bestand was tegen de hitte en droogte, en leefde in Centraal-AziŽ. Waarschijnlijk was er invloed van de tarpan. De Akhal-Teke is zijn moderne equivalent.
Paardentype 4

Paardentype 4 was een klein hittebestendig woestijnpaard met fijne botten. Het leefde in West-AziŽ. Het is beÔnvloed door de tarpan en de Kaspische pony is zijn moderne equivalent.