De Beierse
Warmbloed

 

Paarden pagina - klik hier

 
De voorganger van de Beierse warmbloed, de oude vos Rottaler, kwam uit het vruchtbare dal van de Rott, een gebied dat in het verleden bekend stond om de uitstekende kwaliteit van zijn paarden.
Ten tijde van de Kruistochten in de elfde eeuw was de Rottaler een gewild oorlogspaard, vergelijkbaar met de vroegere Fries. Later, in de zestiende eeuw, werden de paarden systematisch gefokt in de klooster-stoeterijen in Hornbach en Worschweiler in het gebied Zweibrücken.
In de achttiende eeuw werd het ras verbeterd door geïmporteerde Engelse halfbloedhengsten, Cleveland Bays en enkele Normandische Cobs. Aan het einde van de negentiende eeuw werden Oldenburgers gebruikt om het ras meer substantie te geven en werd de basis gelegd voor het moderne sportpaard van nu.
Nadat later ook de Engelse volbloed zijn invloed had laten gelden, maakte de zwaargebouwde Rottaler plaats voor een lichter, maar nog steeds stevig gebouwd paard van gemiddeld 1,65 meter.

De moderne Beier (Rottaler werd in de jaren zestig van vorige eeuw afgeschaft) is een aantrekkelijk paard met de voskleur die van oudsher bij de Rottaler hoorde. Hij heeft een diep lichaam en korte, sterke benen met goed geproportioneerde botten. Er wordt veel belang gehecht aan het karakter en de paarden moeten keuringen ondergaan.
Beierse warmbloedpaarden zijn heel geschikt voor dressuur en springsport op internationaal niveau, maar net als de meeste warmbloedrassen hebben ze geen snelle galop en zijn het minder goede military-paarden.

Hals
De lange, sierlijke hals en het fijne hoofd doen sterk denken aan de Engelse volbloed.

Benen
De lange, slanke benen hebben gewrichten van een gemiddelde maat. De hoeven zijn zeer stevig en niet vatbaar voor ziekten.