De Belgische
Warmbloed

 

Paarden pagina - klik hier

 
De specialiteit van BelgiŰ is van oudsher het fokken van grote, sterke, zware landbouwpaarden, zoals de Brabander. De aandacht verschuift nu echter naar de paardensport en veel Belgische fokkers richten zich op warmbloed rijpaarden en produceren meer dan 4.500 veulens per jaar. Het ras heeft goed gepresteerd in internationale wedstrijden en wordt in heel Europa verkocht. De geschiedenis van dit ras begint in de jaren vijftig met het kruisen van het lichtere Belgische boerenpaard met de Gelderlander om een zwaargewicht rijpaard te verkrijgen.
Deze kruising met een overwegende koudbloed achtergrond was tamelijk succesvol en leverde stevige, alledaagse paarden op, die sterk en betrouwbaar waren, hoewel ze weinig speciale kwaliteiten hadden en evenmin erg soepel waren. Ongeveer tien jaar later, toen een goede basis was gelegd, stopte men met de kruisingen met Gelderlanders en ging men over op Holsteiners en de atletischer Selle Franšais, die beide bekend staan om hun regelmatige, vlakke gangen.
Na nog verder beroep te doen op enkele rassen, zoals de Engelse volbloed, kreeg men tenslotte een krachtig paard met regelmatige gangen en een schofthoogte van ongeveer 1,70 meter.
Het beschikt over een grote behendigheid, goede benen, gezonde hoeven en een rustig karakter, waardoor hij de spanning van een wedstrijd goed aankan. De vacht kan elke effen kleur hebben.

Hoofd
Het hoofd lijkt wat op dat van de verwante Selle Franšais. De hals past goed bij het welgevormde lichaam en is sterk.

Achterhand
De achterhand is breed en sterk, met krachtig gespierde dijen. De lendenen zijn ook breed en het lichaam is erg compact.