Champagnemuis

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Een nieuw jaar luiden we traditioneel in met champagne en de kleurmuis kan geheel in stijl met het feest meedoen. Want wist je dat er een champagnekleurige muis bestaat ?

Het fokken van verschillende kleuren muizen is al een eeuwenoude hobby. Naast zwarte, witte, bruine en grijze muizen zijn er ook kleurmuizen met een warmgeel, felrood en staalblauw velletje. In Nederland zijn rasbeschrijvingen opgesteld voor liefst vijftien verschillende kleuren muizen. In combinatie met de verschillende tekeningpatronen, naast gevlekte muizen ook muizen met de aftekening van een Hollander konijn of een Siamese kat, zijn er tientallen variaties denkbaar.

De champagne muis is een mooie muis om te zien. De kleur werd ontwikkeld aan het begin van de 20ste eeuw en is dus al zo'n honderd jaar oud. De National Mouse Club in Engeland houdt zich sinds 1895 bezig met het fokken van muizenkleuren en het organiseren van tentoonstellingen voor kleurmuizen. In 1920 werd er voor het eerst een champagnekleurige muis beste van zo'n show.

De kleur van de champagne muis moet zo licht mogelijk zijn zonder donkere schaduwen. De rasstandaard schrijft een lichte, zacht-beige tint met een iets rossige gloed voor. Dat kleine roze zweempje zorgt er voor dat de kleur een beetje gaat sprankelen. Een champagnekleurige muis heeft rozerode ogen.

Om een champagne muis te kunnen fokken, heb je een effen chocoladebruine muis en een witte muis met rozerode ogen nodig. Als je die twee muizen met elkaar kruist, krijg je volgens de regels van de erfelijkheidsleer een nest met allemaal zwarte muizen. Als je twee zwarte muizen uit dit nest onderling kruist, worden er weer voornamelijk zwarte, maar ook een paar anders gekleurde muizen geboren: een paar chocoladebruine en duifgrijze muizen Ún een enkele champagnekleurige muis.
Dat er een champagne muis wordt geboren, is volgens de erfelijkheidsleer een kans van 1 op 16. Het kan dus zijn dat het gewenste resultaat niet meteen in het eerste nest opduikt. Soms kan het zelfs enkele generaties duren eer de gewenste kleur wordt gebeuren. Dat maakt het fokken van kleurmuizen heel fascinerend en spannend. Zit er een lichtbeige muisje bij? Proost! Op je eerste zelfgefokte champagne !