Cleveland Bay

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Cleveland Bay is afkomstig uit het Noord-Engelse Yorkshire. Dit warmbloedpaard heeft het Chapmans paard als voorouder, het oudste en zuiverste Engelse paardenras. Dit paard behoorde toe aan de chapman (de marskramer) en was dus een paard dat uitstekend voor het vervoeren van grotere hoeveelheden vracht kon worden gebruikt. Met behulp van Spaanse paarden, zoals de AndalusiŽr, ging men op zoek naar een paard dat in staat was op de zware grond van de boerderijen te werken en dat daarnaast tevens als last- en trekpaard dienst kon doen. Onder invloed van de AndalusiŽr werd het paard lichter, kreeg het meer elegantie en verbeterde het karakter.

Het eerste resultaat was een paard dat ook geschikt was om mee op jacht te gaan. Tevens bleek het als springpaard en koetspaard dienst te kunnen doen. Later heeft men geprobeerd met deze Cleveland Bay en de Engelse Volbloed een sneller koetspaard, de Yorkshire Coach Horse, te fokken. Door de voortschrijdende motorisering van het wegverkeer bleek dit paard in de jaren dertig niet langer noodzakelijk. Vervolgens werd de Cleveland Bay opgefokt tot jachtpaard.

De invloed van buitenlandse paarden is zeer beperkt gebleven en daarom is de Cleveland Bay nog vrij authentiek. Hij is het enige, in Groot-BrittanniŽ, erkende rij- en tuigpaard. De Cleveland Bay staat onder bescherming van het Britse koningshuis, dat de Cleveland Bay nog regelmatig inzet in menwedstrijden. Tegenwoordig wordt de Cleveland Bay - samen met de Volbloed - ook als waardevol basismateriaal gezien voor het fokken van wedstrijd- en jachtpaarden. De Cleveland Bay is een werkwillig en sterk paard, dat eigenlijk uitsluitend als rijpaard en als getuigd paard wordt gebruikt. Opmerkelijk is de grote levensduur van deze paarden.

Bij de Cleveland Bay is de rug tamelijk lang en zwaar. Het dier heeft een forse achterhand en stevige schenkels. In de loop der tijd is de hals lichter geworden, maar hals en schouders zijn nog steeds sterk ontwikkeld. Het grote hoofd doet aan een AndalusiŽr denken. Dit is het meest duidelijk te zien aan de convexe neuslijn, waardoor het bolle profiel van de ramsneus ontstaat.

De benen, die niet van behang zijn voorzien, zijn droog (geen overtollig vet, plooien of rimpels), waardoor zij geen problemen hebben met de modderige grond. De spronggewrichten zijn goed gevormd. Cleveland Bays bereiken een hoogte tussen de 1,60 en 1,65 m., met een gemiddelde stokmaat van 1,63 m. Kleinere maten vanaf 1,52 m. komen ook voor.

De Cleveland Bays hebben een licht- of donkerbruine vachtkleur en zwarte benen. Witte aftekeningen worden niet geaccepteerd. Een witte kroonrand boven de hoef is toegestaan, evenals zwarte vlekken of stippen. Op de benen van de oorspronkelijke exemplaren van dit ras kwamen vage strepen zoals bij de zebra voor. De Cleveland Bay is een rustig en actief paard dat een gevoelige en intelligente indruk maakt. Het is een ras met een groot uithoudingsvermogen.

 

Paarden pagina - klik hier