De egel

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

EgelDe egel is een dier dat 's nachts actief is en hij behoort tot de familie van de insecteneters. Hij komt voor in Europa (behalve in de koudste landen), AziŽ en Afrika.Hij heeft een rond lichaam dat maximaal 30 cm lang is. Hij weegt ongeveer 1200 gram. Hij is bedekt met stekels. Zijn pootjes en zijn staart zijn kort. Zijn leefgebied omvat heggen, tuinen en bosranden met struikgewas. Hij neemt zijn intrek in een oud hol van een konijn of in een uitgeholde boom. Dit onderkomen bekleedt hij met mos en loof. Daar slaapt de egel overdag.

's Nachts gaat de egel op strooptocht in zijn territorium. Dot strekt zich uit over enkele honderden meters. Met zijn spitse snuit zoekt hij naar slakken, wormen, kevers of jonge muizen. Ook voor adders is de egel niet bang. Als hij door een slang wordt aangevallen rolt de egel zich bliksemsnel op. De slang wordt overal geconfronteerd met spitse stekels. Als de egel erin slaagt de ruggegraat van de slang door te bijten kan hij hem helemaal opeten. Als een adder de egel in het gezicht bijt heeft de egel verloren en zal hij door het gif van de slang worden gedood. Wespen- en bijensteken maken een egel niets uit.

Wanneer in de herfst het voedsel schaarser wordt, trekt de egel zich in zijn warm beklede hol terug en valt hij in een lange diepe winterslaap. Gedurende deze periode teert hij op zijn vetreserves.

Na een paring in de periode tussen april en juli brengt de egelmoeder 5-8 jongen ter wereld. Deze worden eerst vier weken gezoogd, daarna gaan ze met de moeder mee op haar zoektocht naar voedsel. Soms kan men een egelmoeder zien met haar achter haar aan trippelende jongen. Wanneer een jong de aansluiting verliest laat hij een fluittoon horen waarna de moeder hem komt ophalen. Na ongeveer twee maanden moeten de jongen zich alleen redden en worden ze uit het nest verjaagd.

Vijanden van de egel zijn de hond, de vos en de bunzing. Meestal lukt het de egel zich snel genoeg op te rollen en dan hebben de vijanden geen kans meer. Men heeft echter ook waargenomen, dat de egel voorzichtig in een plas water werd geschoven waar hij zich uitrolde en kon worden overmeesterd.

Omdat de egel veel schadelijke dieren eet wordt hij bij ons tot de beschermde dieren gerekend.