De Einsiedler

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Einsiedler werd in de tiende eeuw gebaseerd op plaatselijke Schwyzer paarden. Het eerste stamboek is uit 1655, maar na een paar ondoordachte kruisingen met Spaanse, Italiaanse, Friese en Turkse hengsten stelde overste Isidor Moser in 1784 een tweede, uitgebreider stamboek op.
In de negentiende eeuw werd het ras verbeterd met Anglo-Normandische merries en een Yorkshirre Coach Horsehengst, die in 1865 was ingevoerd. Later ging men over op kruisingen met een mengsel van Holsteiner/Normandische kruisingen. Tenslotte haalde men in de late jaren zestig Zweedse en Ierse merries naar Avanches, waar het ras nu werd gefokt. De gebruikte hengsten verschilden nogal.

De Einsiedler is een groot, rustig, goed gebouwd paard van ongeveer 1,68 meter groot.  Hij is geschikt voor alle ruiterdisciplines. De selectie van fokdieren en de criteria zijn zeer streng als de hengsten op 3,5 en 5 jarige leeftijd op prestaties worden gekeurd. Tot de tests behoren springen, dressuur, een terreinproef en mennen. Er wordt erg gelet op de bouw en men selecteert alleen paarden waarvan het prestatievermogen van de ouders is gebleken. Merries worden op driejarige leeftijd gekeurd en alleen geregistreerd als hun ouders geregistreerde halfbloeds zijn.
Wat de keuze van de hengsten betreft, is Avenches ruimdenkend. Er worden Engelse volbloeds, Hannoveranen, Zweedse hengsten en Selle Franšais gebruikt en soms ook Trakehners. Als gevolg van het fokprogramma neemt het aantal ge´mporteerde paarden af.

Hoofd
Het fijn belijnde hoofd verraadt de invloed van de Engelse volbloed. De bouw is die van een veelzijdig rijpaard.

Borst
De borst is breed en diep, maar soms wat te zwaar. De benen zijn lang en slank, met goede botten.

Benen
De pijpen en schenkels moeten kort zijn, de gewrichten groot, plat en hard, met droge kogels.

Hoeven
De hoeven zijn over het algemeen goed van vorm en van hard hoorn.