De Exmoor pony

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Exmoor is afkomstig uit Exmoor, dat gelegen is in het zuidwesten van Engeland. Het is een bijzonder oud paardenras dat waarschijnlijk alleen door de Tarpan in oudheid wordt overtroffen. Onder de speciale kenmerken, die zijn overgebleven van zijn voorouders, hoort het gebit, dat een zevende kies heeft, iets dat bij geen enkel ander ras voorkomt.

De woeste, onherbergzame omgeving van Exmoor heeft ervoor gezorgd dat de Exmoor bijzonder sterk en gehard is. Zelfs in strenge winters slagen ze erin om zich zonder beschutting of extra voedsel te redden. Nog steeds zijn er halfwilde Exmoors die in kuddes door het gebied trekken. Eens per jaar worden deze bijeen gedreven om ze te controleren en om de veulens te brandmerken. De veulens krijgen een ster op de linkerschouder gebrand als teken dat ze zuivere Exmoors zijn. Onder de ster wordt het kuddenummer gebrand, terwijl links op de achterhand het nummer van het betreffende dier binnen de kudde gebrand wordt. Ieder dier is dus te identificeren aan zijn brandmerken. Exmoors werden vroeger gebruikt voor strijdwagens en tijdens de jacht. Tegenwoordig worden ze uiterst geschikt geacht als eerste rijpony, mits ze van jongsaf aan handtam gemaakt zijn.

Een Exmoor heeft een breed voorhoofd met grote, uitpuilende ogen die ook wel paddenogen worden genoemd. Door de boog boven de ogen worden deze beschermd tegen het weer. Het hoofd is relatief groter dan bij andere rassen. Hierdoor kan de door de neusgaten ingeademde lucht eerst opgewarmd worden in de lange neuskanalen. De hals is kort en stevig en is geplaatst op een middellang en stevig lichaam. Tussen en achter de voorbenen is de pony breed en diep, terwijl de ribbenkast diep en goed gewelfd is. Boven de lendenen is de rug opvallend plat en breed. De krachtige schouders zijn mooi schuin geplaatst. De schoft is droog. De stokmaat van de Exmoor kan variŽren tussen de 1,22 en 1,28 meter.

Een Exmoor heeft doorgaans korte benen met voldoende ruimte tussen de voorbenen. De pijpen zijn kort, hebben goede botten en harde hoeven. De bewegingen van een Exmoor zijn recht, soepel, uitgebalanceerd en ruim, zonder een overdreven hoge knieactie. Hij heeft een groot uithoudingsvermogen en galoppeert uitstekend. Bovendien heeft hij aanleg voor springen. Al met al is de Exmoor een robuuste, symmetrisch gebouwde pony die goed in balans en bijzonder sterk is.

Een Exmoor is donkerbruin, lichtbruin of wildkleurig met zwarte punten rond de ogen, op de neus en op de flanken. De binnenkant van de flanken, de dijen, de onderkant van de buik en het gebied rond de ogen zijn lichter evenals de snuit, wat een melkmuil of meelsnuit genoemd wordt. Witte aftekeningen zijn niet toegestaan bij Exmoors. 's Zomers is de vacht hard en dicht met vaak een koperachtige glans. 's Winters is de vacht dik, ruw en veerkrachtig met een matte kleur. Exmoors zijn intelligent, vriendelijk en vlug.