Gems

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 

De gems, die in gebergten van het midden en zuiden van Europa leeft, is zeer behendig. Hij kan zich met sprongen snel uit de voeten maken, zelfs op zeer steile hellingen. De gems is een ijverige klimmer en kan door zijn taaie karakter in bijzonder schrale gebieden leven. Het slanke dier heeft opvallende hoge horens die aan de uiteinden gehaakt zijn. De gems kan zo'n twee weken zonder voedsel. Gewoonlijk eet de gems 's zomers gras en 's winters dennentakjes die hij in de lager gelagen gebieden vindt.

Gemzen leven in de bergen van Europa (PyreneeŽn, Alpen) en in die van het Midden-Oosten (Kaukasus). Ook zij behoren tot de holhoornigen. Na de paring, die in de herfst plaats vindt, duurt het ongeveer een half jaar voordat de geit tussen de 1-3 jongen ter wereld brengt.

Gemzen leven in kudden van 20 tot 30 dieren. Deze bestaan uit vrouwtjes en jonge dieren. De oudere mannetjes leven afgezien van de paartijd alleen. De mannetjes vechten met elkaar om de gunst van de vrouwtjes te winnen. Daarbij haken ze hun horens in elkaar. Tijdens het eten is er altijd een dier dat de omgeving in de gaten houdt. Wanneer deze gems een vijand waarneemt, stoot hij een waarschuwingsroep uit.