De Holsteiner

 

Paarden pagina - klik hier

 
De Holsteiner is de oudste Duitse warmbloed en is genoemd naar het district Holstein in Elmshorn, waar het ras is ontstaan. Het voornaamste fokcentrum ligt nog steeds in dit gebied. De Holsteiner is gebaseerd op de paarden die in de moeraslanden rond de Elbe en andere naburige rivieren leefden. Al in 1300 gebruikte het klooster Utersen in de Haseldorf-moerassen ze in zijn stoeterij, waar oorlogspaarden en tornooipaarden werden gefokt. In de Middeleeuwen werd het fokken van dergelijke paarden bevorderd door de koningen van Denemarken en de Hertogen van Sleeswijk-Holstein.

Fokkerij
De Holsteiner heeft altijd een erg volgzaam karakter gehad, een kenmerk dat hoog stond aangeschreven en werd behouden door zeer selectief te fokken. In 1680 was het nog helemaal geen elegant paard, laat staan een snel paard. De afwijkingen in de bouw werden in het begin van de negentiende eeuw gecorrigeerd door de invoer van Engelse volbloeds. De grove ramsneus verdween, de gangen werden vlakker en het galoppeervermogen verbeterde. Nog belangrijker was het gebruik van Yorkshire Coach Horse-hengsten.

Recente ontwikkelingen
Na de Tweede Wereldoorlog veranderde de vraag op de paardenmarkt en de Duitse fokkers speelden daar handig op in. Ze herkende de behoefte om een veelzijdig sportpaard te fokken en vielen daarom terug op het verbeterende bloed van de Engelse volbloed. In een relatief korte tijd werd van de Holsteiner een veelzijdig sportpaard van 1,65-1,75 meter gemaakt, geschikt voor alle disciplines van de sport. Hij is veelzijdig, moedig en kan goed galopperen en springen. De Holsteiner behoort tot de beste springpaarden ter wereld.

Hoofd
Dit hoofd neigt naar dat van de Engelse volbloed - de vroegere ramsneus is totaal verdwenen.
Schouders
De schouders zijn schuin en zorgen voor ruimere, vlakkere gangen. De schoft is goed gevormd.
Lichaam
Door de invloed van de Engelse volbloed is de zware bouw van de oude Holsteiner lichter geworden, waardoor hij iets aan type heeft verloren.