De huiskat

 

Zoogdierenpagina klik hier >>>

 
Onze huiskat behoort net als de tijger en de leeuw tot de roofdieren. Hij stamt van een wilde kattensoort af, die oorspronkelijk in warme en droge gebieden voorkwam. Dit is de Nubische kat, die tegenwoordig alleen nog maar in LibiŽ en Egypte voorkomt.

Toen de toenmalige bewoners van deze gebieden vaste nederzettingen gingen bouwen werden ze geconfronteerd met het feit dat er door de grote aantallen muizen en ratten veel schade aan hun graanvoorraden werd aangericht. Om van de muizenplaag verlost te worden temden ze de Nubische kat. De tamme huiskat stamt van deze wilde Nubische kat af. De kat verscheen in alle landen van Europa en behoort hier nu al weer ongeveer 1000 jaar tot de inheemse diersoorten. Onze huiskatten komen in talloze kleuren voor: helemaal wit of zwart, geelachtig of rossig, soms zijn deze kleuren bedekt met donkere strepen of vlekken.

De mens houdt graag katten in de woning omdat het heel schone dieren zijn. Steeds maar weer maken ze hun poten schoon en poetsen ze hun vacht. Dat doen ze met de voorpoten en met de tong. Een kat is een heel aanhankelijk dier. Hij geeft kopjes en spint daarbij genoeglijk. Door te fokken ontstonden er talrijke rassen. Deze verschillen vooral van elkaar op het gebied van de tekening en de kleur van de vacht en het soort haar. Als huisdier verblijft de kat vaak in de stal, de schuur of in huis. Als de kat vaak buiten is, gaat hij op muizenjacht en laat hij zich op de boerderij verder voeden met melk en restjes uit de keuken. Als een kat verwaarloosd wordt zal hij verwilderen en zal hij ook op jonge hazen, patrijzen of hagedissen gaan jagen. De kat plundert zelfs vogelnestjes. Dit is het gevolg van zijn roofdierinstinct. De Perzische kat is een bijzonder mooie kat. Ze hebben lang, zijdeachtig haar, dat of geelachtig, grijs, wit of gemengd van kleur is. De Siamese kat is net zoín edel ras, hij heeft een reebruine kleur en een kortharige vacht. Een kat heeft echter ook een eigen wil. Zijn aanhankelijkheid en gehoorzaamheid zijn lang niet zo sterk als die van een hond, want een kat is en blijft een dier dat zijn eigen gang gaat. Evenals bij alle katten is het gehoor van de huiskat zeer scherp. Zelfs het geringste geritsel van een muis wordt geregistreerd. Katten kunnen vooral in de schemering goed zien. Met hun snorharen, die voorzien zijn van tastzenuwen, kunnen ze alles waarnemen wat ze niet meer kunnen zien.

Het is een "teenganger". Door de zachte voetkussentjes kan de zijn prooi volkomen geruisloos besluipen. De kat gaat eerst plat op de grond liggen en springt dan plotseling op de prooi af. Daarbij kan de kat met zijn naar voren gerichte ogen heel goed afstanden schatten. Nog tijdens de sprong strekken de tenen zich uit en komen de scherpe klauwen van de voorpoten tevoorschijn. Deze dringen diep in de prooi, die vervolgens met een krachtige beet wordt gedood. Daarvoor gebruikt de kat zijn spitse scheurkiezen (hoektanden). Het gedode dier wordt naar een rustige plaats gesleept en daar opgegeten. De kleine, scherpe kiezen, die achteren in de bek zitten, maken het voedsel fijn. De kat kan tweemaal per jaar 4-6 jongen krijgen. Deze worden geboren in een beklede schuilplaats. Ze zijn bijna naakt en tot de 9e dag zijn ze blind. Ze worden voortdurend schoongemaakt door de moeder en via de melkklieren gevoed met melk. Wanneer er gevaar dreigt pakt de moeder de jongen in het nekvel en draagt ze de jongen naar een andere schuilplaats. Zo gauw de jongen kunnen zien begint de moeder met hen te spelen. Zo leren ze hoe ze een prooi moeten vangen, hoe ze moeten springen en hoe ze hun klauwen moeten gebruiken. Korte tijd later kunnen de kattenjongen zelf jagen.